Türkiye’nin birçok bölgesinden toplanmış tarımsal ürün ve gıdalarından saflaştırılarak elde edilmiş, endüstriyel üretimde ve eğitimde yararlanılan, Türkiye’nin tek ulusal ve en büyük küf koleksiyonu
Koleksiyon İçeriği:
- Çoğunluğu Türkiye’nin 9 tarımsal bölgesindeki çeşitli tarımsal ürün ve gıdalardan elde edilmiş 2.393 adet küf
- 53 adet Osmanlı arşivi, 300 adet fındık ve 180 adet üzüm kaynaklı suşlar
- Her bir suş için özel kimlik yaratılarak oluşturulan sistematik ve basılı katalog
- Dünya Kültür Koleksiyonu Federasyonu’na (WFCC) kayıtlı ve kapsamı açısından tek olma özelliği taşıyan koleksiyon
- WFCC tarafından önerilen; mineral yağ altında koruma, liyofilizasyon ve kryoprezervasyon teknikleriyle koruma altında kültürler
- Koleksiyonda yer alan küf kültürlerinden 1.415’i ile proteaz, 887’si ile amilaz, 820’si ile lipaz, 282’si ile selülaz, 392’si ile b-glukanaz ve 410’u ile ksilanaz üretebilme yeteneği
- Koleksiyonun mikotoksijenik içeriği; 318 adet Aflatoksin, 5 adet Alternariol, 4 adet Altertoksin, 10 adet Fumigallin, 6 adet Gliotoksin, 18 adet Griseofulvin, 1 adet HT-2 toksin, 1 adet Malformin A , 43 adet Mikofenolik asit, 39 adet Patulin, 37 adet Penisilik asit, 45 adet Penitrem A , 1 adet PR toksin , 122 adet Roquefortine C , 51 adet Siklapiazonik asit, 5 adet Sitokalasin E , 20 adet Sitrinin ve 31 adet Sterigmatosistin
Kullanım Alanı:
Biyoteknoloji Sektörü, Üniversiteler, Kamu kurumları, Araştırma merkezleri