TÜBİTAK MAM IDEF'E KATILDI

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM), 17-20 Ağustos 2021 tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen 15. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’na (IDEF’21) katıldı.

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Milli Savunma Bakanlığı ev sahipliğinde, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı yönetim ve sorumluluğunda düzenlenen IDEF’21, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Güçlendirme Vakfı Genel Müdür Vekili Sadık Piyade’nin açılış konuşmalarıyla kapılarını açtı. 

IDEF’21’de 1.238 firma bir araya geldi. Fuara 83 ülkeden 169 heyet, 613 heyet üyesi ve 28 Bakan katıldı. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank TÜBİTAK MAM Standında 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, IDEF 2021’in son gününde TÜBİTAK MAM standını ziyaret etti. Bakan Varank, sergilenen ürünleri yakından inceleyerek yetkililerden bilgi aldı.  

Bakan Varank, Terahertz (THz) Gerçek Zamanlı Yolcu Görüntüleme Sistemi Projesi'nin de TÜBİTAK'ın geliştirdiği bir sistem olduğunu anımsatarak, "Burada özellikle gümrük kapılarında, üzerinde yabancı cisim taşıyan insanların tespit edildiği bir sistem. Bu ürünü ilk olarak TÜBİTAK MAM geliştirdi. Daha sonra bunun seri üretimi için ASELSAN ile iş birliği yaptık" dedi. Varank, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak TÜBİTAK gibi kurumlarımızda hedeflediğimiz işler bunlar. Biz ileri teknoloji gerektiren ürünleri geliştirip bunları seri üretimini Türkiye'deki firmalarımızda yapıp bunları ticarileştirmeye çalışıyoruz. Terahertz sistemi de onların en güzel örneklerinden bir tanesi" diye konuştu. 

Artık Teknolojiyi Tasarlayan, Geliştiren ve Üreten Bir Ülkeyiz

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBİTAK’ın IDEF’21’e SAGE, BİLGEM, MAM ve UZAY enstitüleri ile oldukça güçlü bir şekilde katıldığını ifade etti.

Ülkemizin savunma sanayiindeki son yıllarda yaşanan hızlı gelişime dikkat çeken Prof. Dr. Mandal, “Savunma sanayiindeki yerlilik oranımız yüzde 20’lerden yüzde 80’lere çıktı. Burada kazandığımız özgüven, öz yeterlilik ve sorumluluk, bizi diğer alanlarda kuvvetli kılıyor. Türkiye artık savunma alanında kendi kendine yeten, hem bölgesinde hem küresel olarak lider konumuna çıkan bir ülke. Teknolojiyi kullanan değil, teknolojiyi transfer ederek üreten değil artık teknolojiyi tasarlayan, geliştiren ve üreten bir ülkeyiz” diye konuştu. 

TÜBİTAK MAM’ın Yüksek Teknoloji Ürünleri Sergilendi

TÜBİTAK MAM tarafından sergilenen, Kimyasal Harp Maddeleri Belirleme Cihazı (MAM-CDET), Kimyasal Harp Maddeleri ve Zehirli Endüstriyel Maddeleri Belirleme Cihazı (ZEM-CDET), İçme Suyunda Kimyasal Harp Maddeleri Tespit Sistemi, Denizaltı Savunma Harbi Sonarı Transdüser Elemanı (TBT-01), Mayın Avlama Sonar Transdüser Elemanı (TBT-RX-420), Uzay ve Havacılık Sanayii İçin Yüksek Sıcaklık Malzemeleri Duvar Arkası Görüntüleme Sistemi, Tek Kristal Türbin Kanadı, Yüzer Dekoy ve Lançeri Sistemi (MAM-TFDLS), Sealıng Glass (Sızdırmazlık Camı), Uzay Kalifiye Güneş Paneli, MİLGES, Fotovoltaik Mikro Evirici, Yakıt Pilli Şarj Sistemi, Hidrojen Yakıcı Katalizör, Kalipatron, Termal Arayüz Malzemesi ürünleri ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi gördü.

Fotoğraflar

TÜBİTAK MAM IDEF'E KATILDI
24.08.2021
-A +A