TÜBİTAK MAM tarafından koordine edilen, Kongre Başkanlığını Doç. Dr. Cesarettin Alaşalvar’ın yaptığı, PhenolAcTwin Projesi’nin eş düzenleyicisi olduğu ve Avrupa Komisyonu H2020 Programı kapsamında desteklenen The International Society for Nutraceuticals and Functional Foods (ISNFF) Kongre ve Fuarı 3-5 Ekim 2022 tarihlerinde İstanbul’da düzenlendi.
Alanında lider 9 açılış konuşmacısı ve 22 oturumda 134 konuşmacının yer aldığı 14. Uluslararası ISNFF Konferansı 28 ülkeden yaklaşık 330 kişinin katılımı ile gerçekleşti. 10 farklı ülkeden 23 öğrenci yarışmaya katıldı. Birinci, ikinci ve üçüncü gelen 17 öğrenciye sertifikaları verildi.
TÜBİTAK MAM tarafından kurulan Türkiye Gıda İnovasyon Platformu (TÜGİP) da KOBİ'lerin konferansa katılımı konusunda destek verdi. TÜGİP tarafından Fonksiyonel İçecekler ve Tıbbi Bitkiler konularında sanayiye yönelik 2 oturum düzenlendi. Ayrıca, katılımcılara Türkiye Gıda İnovasyon Merkezi’nin tanıtımı yapıldı.
Fonksiyonel gıdalar, nutrasötikler ve doğal sağlık ürünleri alanındaki güncel gelişmelerin tartışıldığı bilimsel toplantılar, bilim adamları ve sanayiciler arasında bilgi akışını sağlayarak olası işbirliklerinin yapılması konusunda olanak sağladı.
Oturumlarda Doç. Dr. Cesarettin ALAŞALVAR tarafından “Kurutulmuş meyvelerin sağlık iddiaları, besin maddeleri, biyoaktifler ve sağlık yararları” sunumu, Dr. Ebru PELVAN tarafından PhenolAcTwin projesi tanıtım sunumu, Dr. Aytunga ARIK KİBAR tarafından “Prebiyotik verimliliği en üst düzeye çıkarmak için laktozdan galakto oligosakkarit üretim yönteminin optimizasyonu” sunumu yapıldı.
Dr. Ebru PELVAN tarafından ayrıca “SARS CoV-2 enfeksiyonuna karşı etkili boğaz spreyi geliştirilmesi” ve Dr. Öznur KARAOĞLU tarafından “SARS CoV-2 enfeksiyonuna karşı etkili propolis ve bitkisel ekstraktlar içeren çiğneme tableti geliştirilmesi”, ve Dr. Deniz KÖM tarafından “Biyoaktörler kullanılarak haşhaşın metabolit içeriğinin üretimi” sunumları gerçekleştirildi.