BİLİMİN EĞLENCEYE DÖNÜŞTÜĞÜ ADRES TÜBİTAK MAM, 8. KONYA BİLİM FESTİVALİ’NDEYDİ
TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM), 07-10 Ekim 2021 tarihleri arasında Konya Bilim Merkezinde düzenlenen ve Türkiye’nin en büyük Bilim festivali olan 8. Konya Bilim Festivali’ne katılım sağladı.
TÜBİTAK desteği ile inşa edilen ilk Bilim Merkezi olan Konya Bilim Merkezi’ndeki festival, büyük bir ilgi ve heyecanla gerçekleştirildi. Milli Teknoloji Hamlesi doğrultusunda, nitelikli insan kaynağının arttırılmasına önemli ölçüde katkı sağlayan TÜBİTAK MAM, birbirinden farklı alanlarda gerçekleştirmiş olduğu deneysel etkinlikleri ile ziyaretçilerin ilgisini çekti.
Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji alanında; Mikroskopta Farklı Materyallerin Uygulaması ile Binoküler ışık ve makro lensli inceleme mikroskobunda çeşitli canlı ve sabitlenmiş malzemelerin incelendiği ve mikro yapılarının anlatıldığı etkinlikte, ziyaretçilere mikroskopun çalışma mantığı ve inceleme prensipleri ile ilgili bilgi verildi.
Gıda alanında; Laktik Asit Bakterilerinin mikroskop altında gösterimi yapıldı.
Kutup Araştırmaları alanında; Yeni tamamlanan kutup belgeselinin Ana Sahne’de yayınlanması ile birlikte, Kutuplarda Türk Bilim İnsanlarının Çektiği Fotoğraflardan Oluşan Kutup Sergisi, Türk Araştırmacıların Kutuplarda Giydiği Kutuplara Özel Olarak Dikilen Kıyafetler, Penguen Boy Ölçüm Cetveli sergilenerek, Penguen ve Kutup Ayısı Maskotları ve Kutup Canlıları Eşleştirme Oyunu yer almıştır.
Kimyasal Teknoloji alanında; Parmak İzi Tozu Deneyi gerçekleştirildi.
Yer ve Deniz Bilimleri alanında; Sismometre İle Yer Hareketlerini Anlık Ölçme, Depreme Karşı Binaların Direnci, Deprem Dalgalarına Karşı Binaların Yüksekliklerine Göre Tepkisi yerinde gerçekleştirilen deneyler ile anlatıldı.
Çevre ve Temiz Üretim alanında; Atıksu Filtrasyon Oyunu, Geri Dönüşüm Oyunu, Mikroplastiklerin Tespiti gerçekleştirildi.
Malzeme Bilimi alanında; Kuvars Kristal İle Algılama, Güneş Paneli Çalışma Konsepti Gösterimi, Piezoelektrik Malzemelerle Elektrik Üretiminin nasıl olduğu yerinde deneyler ile gösterildi.
Enerji alanında; Yakıt Pili Eğitim Kiti Deneysel Gösterimi ile Sodyum bor hidrürden üretilen hidrojen ve metanol kullanan yakıt pilleri ile elektrik üretilip bunun bir pervaneyi döndürmesi gösterildi. Öğrencilere; yakıt pilleri, alternatif, sıfır-düşük emisyon güç kaynakları hakkında bilgi verildi. Bor ile çalışan araç “Boren” sergilendi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Konya Bilim Festivali ziyaretinin sonunda TÜBİTAK MAM tarafından geliştirilen bor ile çalışan araç Boren’i Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ile birlikte kullandı.