“KRİSTAL TÜRBİN KANATÇIĞI” TÜRKİYE’DE İLK KEZ TÜBİTAK MAM TARAFINDAN ÜRETİLDİ

Türkiye’yi havacılık sektöründe dışa bağımlılıktan kurtaran kritik parçaların üretiminin ülkede gerçekleşmesini ve bu konuda insan kaynağı yetenek gelişimini sağlamak için kurulan TÜBİTAK MAM Malzeme Enstitüsü “Yüksek Sıcaklık Malzemeleri Araştırma, Geliştirme ve Onarım Mükemmeliyet Merkezi” savunma sanayii için önemli bir aşama kaydetti.

Gökbey’de kullanılacak

Merkezimizin yürüttüğü en önemli projelerden biri olan yüksek basınçlı türbin modülünün içinde, yüksek sıcaklıklarda çalışmakta olan soğutmalı ve soğutmasız tek kristal kanatçıkların yerli olarak geliştirilmesi ve üretilmesi projesi tamamlandı. Yüksek sıcaklık şartları başta olmak üzere çok yönlü kuvvetler altında, yüksek hız ve zor çevre şartlarına uzun süre dayanabilme özelliğine sahip bu kanatçıklar tek kristal formunda hassas döküm yöntemi ile üretildi.

Yüksek basınç türbin modülünün en kritik parçalarından birini oluşturan, 1400 oC ve üzerinde çok yüksek devirlerde çalışan kanatçıklar, TEI tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen TS1400 motorunun yer testlerinde ve motorun kullanılacağı platform olan ilk Genel Maksat Helikopteri Gökbey’in (T625) yer testlerinde kullanılacak.

Havacılık sektörü için stratejik öneme sahip türbin parçalarının yerli üretim projesi; TÜBİTAK MAM Malzeme Enstitüsü ile TEİ (TUSAŞ) arasındaki iş birliği kapsamında, Strateji ve Bütçe Başkanlığı (SBB) ve Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) destekleriyle gerçekleştirildi.

Fotoğraflar

“KRİSTAL TÜRBİN KANATÇIĞI” TÜRKİYE’DE İLK KEZ TÜBİTAK MAM TARAFINDAN ÜRETİLDİ
21.02.2021
-A +A