Sıfır emisyonlu bina konseptine dünyada ilgi önemli ölçüde artmaktadır. Gelecekte, bina tasarımlarının bu konsepte göre yapılması beklenmektedir. Sıfır emisyonlu binalar çevreye zararlı olabilecek atık üretmeyip aksine çevreye yarar sağlamaktadır.
ZEBISTIS Projesi (www.zebistis.ch), Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı altında KORANET Çevre Dostu Teknolojiler Çağrısı kapsamında desteklenmekte olup çok disiplinli uluslararası bir yapıya sahiptir.
Proje ortakları arasında TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü, Zürih Üniversitesi, Uygulamalı Bilimler, Berlin Teknik Üniversitesi , Sungkyunkwan Üniversitesi , Seoul Ulusal Üniversitesi , Fraunhofer - IPK ve, HATI GmbH yer almaktadır.
Proje iş paketleri analitik sıfır emisyonlu bina uygulamaları, binalar için su ve enerji açısından sürdürülebilir yönetim programları geliştirilmesi, uluslararası çalıştay ve sempozyumları kapsamaktadır.
KORANET Çevre Dostu Teknolojiler Çağrısı kapsamında yürütülmekte olan Sıfır Emisyonlu Binalar için Entegre Sürdürülebilir Teknoloji ve Altyapı Sistemleri uluslararası projesi çalıştayı ve sempozyumu 22-25 Ekim 2013 tarihleri arasında Kocaeli ve İstanbul’da gerçekleştirilmiştir.
Bu kapsamda, Sempozyum sırasında sunulan bildiriler ve tartışmalar yolu ile proje ortakları arasında karşılıklı bilgi transferinin yanı sıra İstanbul'da aynı konuda çalışmaları bulunan üniversitelerimiz ile işbirliği ve ileriye yönelik konsept geliştirilmesi için ortam oluşturulması amaçlanmıştır.
Çalıştaylarda, su/atıksu ve enerji yönetimi konularında geliştirilmesi planlanan programın detayları, Kore Seul’de yapılması planlanan 600 öğrenci kapasiteli okulun sıfır emisyon konseptine uygun olarak tasarlanabilmesi ve inşa edilmesi için uygulanacak inovasyon çözümleri tartışılmıştır.
Proje ortaklarına TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü (ÇTÜE)'nde yer alan lojman binaları gri su toplama, arıtma ve geri kazanma pilot sistemi, lojman çatısı yağmur suyu toplama, arıtma ve kullanma sistemleri tanıtılmış ve bilgi verilmiştir. Yine TÜBİTAK MAM Enerji Enstitüsü’nün (EE) konu ile ilgili pilot uygulamaları ve geliştirilen ürünler gösterilmiştir.
Teknik geziler sırasında, yeşil bina uygulaması yapılan, Boğaziçi Üniversitesi'nin 1871 yılında inşa edilen Hamlin Hall binası (Öğrenci Yurdu) ziyaret edilmiş, enerji verimliliği ve gri su geri kazanma sistemi incelenmiştir. Ayrıca, Soyak Holding’in Mecidiyeköy’deki Leed sertifikalı binası gösterilmiştir. Su toplama ve dağıtım sistemlerinin en eski örneklerinden olan Yerebatan Sarnıcı yerinde tanıtılmıştır.
Proje ÇTÜE’nde öncelikli çalışma alanları içerisinde yer alan çevre dostu sürdürülebilir teknolojiler geliştirilmesi ve temiz üretim konsepti faaliyetleri çerçevesinde uygulamalı olarak gerçekleştirilmektedir.