Yerüstü Su Kaynaklarının Kalitesinin Korunması ve İyileştirilmesine Yönelik Çalıştay Gerçekleştirildi

Orman ve Su İşleri Bakanlığı (OSİB) Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ve TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü (ÇTÜE) ortaklığında, “Öncelikli Maddeler, Belirli Kirleticiler ve Mevzuat Uyumu Çalıştayı” 03-04 Aralık 2015 tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi.

Çalıştayda, yerüstü su kaynaklarında (denizler, göller ve nehirler) kirlilik kaynaklı oluşan tehlikeli maddelerin tespit edilmesi ve bunların insan ve çevre sağlığı için olumsuz bir etki oluşturmaması için aşılmaması gereken limit değerlerin ve çevresel kalite standartlarının (ÇKS) belirlenmesi amacıyla yürütülen çalışmalar değerlendirildi.

TÜBİTAK MAM ÇTÜE Müdürü Dr. Selma AYAZ, OSİB Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali KINACI ve OSİB Müsteşarı Prof. Dr. Lütfi AKCA’nın açılış konuşmaları ile başlayan Çalıştay; Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yakup KARAASLAN, ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ülkü YETİŞ, OSİB, TÜBİTAK MAM ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı uzmanları tarafından yapılan sunumlar ile devam etti.

Çalıştayın ikinci gününde ise, oluşturulan on çalışma grubu, yerüstü su kaynaklarını kirleten tehlikeli maddelere ilişkin yönetmeliklerin revizyonuna dair görüş alışverişinde bulunarak, yönetmeliğin uygulanması sırasında yaşanabilecek aksaklıkları önceden değerlendirdi. Yönetmelik revizyonu ile yerüstü su kaynaklarında su kalitesinin korunması ve iyileştirilmesi ile insan sağlığının ve ekosistemin korunmasına yönelik önemli adımlar atılmasının yanı sıra  Avrupa Birliği müktesebatına uyum konusunda önemli bir yol alınacak.

Çalıştay kapsamında, TÜBİTAK MAM ÇTÜE tarafından Orman ve Su İşleri Bakanlığı için tamamlanmış olan "Ülkemiz Kıyı ve Geçiş Sularında Tehlikeli Maddelerin Tespiti ve Ekolojik Kıyı Dinamiği (KIYITEMA) Projesi” ve "Tarımsal Faaliyetlerden Gelen Tehlikeli Maddelerin, Pestisitlerin, Araştırılması (BİKOP) Projesi”nin sonuçları paylaşılırken, bu projelerin önemli bir çıktısı olarak Haziran 2015’te TÜBİTAK MAM ÇTÜE’de başlatılan “Günlük Maksimum Toplam Yük (GMTY) Yaklaşımının Gediz Havzası’nda Uygulanması Projesi” hakkında da bilgi verildi.

Çalıştay’a; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK MAM, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Su ve Kanalizasyon İdareleri, Sanayi Odaları yetkilileri ile çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler ve sanayi temsilcileri katıldı.

 

Fotoğraflar

“Öncelikli Maddeler, Belirli Kirleticiler ve Mevzuat Uyumu Çalıştayı”
15.12.2015
-A +A