Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın katılımıyla gerçekleşen TÜBİTAK Yapay Zekâ Ekosistem Çağrısı Sözleşme İmza Töreni'nde, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, 1711 Yapay Zekâ Ekosistem 2023 Çağrısı kapsamında desteklenen 17 projenin taraflarıyla sözleşmelere imza attı. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi de 2 projesiyle bu önemli çağrıdan destek almaya hak kazandı. İmzaları TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. Burcu Özsoy attı.
Yoğun ilgi gören çağrıya toplam 32 konsorsiyum başvuruda bulundu. TEDYEB Bilişim Teknolojileri Grubu Yürütme Kurulu, alanında uzman hakemler ve sektör temsilcilerinin değerlendirmeleri sonucunda 17 proje kabul edildi. Bu projelerin 8'i Akıllı Üretim Sistemleri, 3'ü Akıllı Tarım Gıda ve Hayvancılık, 4'ü İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik, 2 tanesi de Akıllı Eğitim Teknolojileri alanlarında gerçekleştirilecek.
Çağrı kapsamındaki iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik alanındaki projelerden biri, Tekstil Sanayisinden Kaynaklanan Atıksuların Ters Osmoz ile Geri Kazanımından Kaynaklanan Konsantre Atıksuyun Yapay Zekâ Destekli Kontrol Algoritması ile Geri Kazanımı İçin Prototipin Kurulması projesi oldu. ERAK’ın yürütücü olduğu, ULUÇEV ve TÜBİTAK MAM’ın ortaklığındaki projede, konsantre atık su üzerine odaklanan yenilikçi bir sistem planlanmıştır. Sensörler aracılığıyla anlık takip edilecek olan değişken yapıdaki konsantre atıksu, YSA algoritması kontrol destek sistemi ile boyama prosesine adapte edilerek geri kazanılacaktır. Proje, laboratuvar çalışmaları, pilot sistem geliştirme ve saha uygulaması aşamalarını içermektedir.
Ayrıca, Tekstil Boyahanesinde Otomasyon Destekli Yapay Zekâ Uygulamasıyla Proses Atıksularının Geri Kazanılarak Su ve Kimyasal Tüketiminin Azaltılması projesi, yapay zekâ uygulamalarının tekstil ürünleri üretim süreçlerine entegre edilmesini amaçlamaktadır. Poyraz Boya’nın yürütücü olduğu, Blueit ve TÜBİTAK MAM’ın ortak olduğu proje kapsamında, farklı boyama reçetelerinden kaynaklanan atıksu karakterleri anlık olarak tespit edilecek, yapay zekâ ile işlenecek ve operatör müdahalesine gerek kalmadan otomatik olarak yönlendirilecektir. Bu yaklaşım ile su, enerji ve kimyasal tüketiminde verimlilik sağlanması ve çevresel etkilerin azaltılması hedeflenmektedir. TÜBİTAK MAM, tekstil sektöründeki deneyimi ile projeye destek sağlayacak ve su geri kazanımı için algoritmaların yazılmasına katkıda bulunacaktır.
YAPAY ZEKA EKOSİSTEM ÇAĞRISI
Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapay zekâ çözümlerine ihtiyaç duyan şirketler, yerli teknoloji tedarikçisi KOBİ'ler ve araştırma merkezlerinin ortak konsorsiyum projelerini desteklemeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda, 2023 yılındaki 2. Çağrı ile 5 tematik alanda 17 konsorsiyum projesine 55 milyon TL'nin üzerinde bütçe ile destek sağlanacak. Yapay Zekâ Enstitüsü, konsorsiyumların kurulmasında etkin bir rol oynamanın yanı sıra ürün ve çözümlerin geliştirilmesine destek vererek, elde edilen bilgi birikiminin ekosisteme hızlı bir şekilde aktarılmasını sağlayacak.