"Türkiye'de Havza Bazında Hassas Alanların ve Su Kalitesi Hedeflerinin Belirlenmesi Projesi"nin kapanış toplantısı gerçekleştirildi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel EROĞLU, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Akif ÖZKALDI, Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali KINACI, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Arif ERGİN, TÜBİTAK Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet ÇELİK, Prof. Dr. Erol ARCAKLIOĞLU, Dr. Orkun HASEKİOĞLU, TÜBİTAK MAM Başkanı Doç. Dr. Bahadır TUNABOYLU ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İller Bankası yetkilileri ve üniversitelerden öğretim üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Doç. Dr. Bahadır TUNABOYLU, Prof. Dr. Cumali KINACI, Prof. Dr. Arif ERGİN ve Prof. Dr. Veysel EROĞLU açılış konuşmalarını gerçekleştirmiştir.

Toplantıda konuşan Bakan Eroğlu, dünyada tatlı su kaynaklarının çok az olduğunu belirterek, yaklaşık 2,5 milyar insanın yeterli miktarda suya erişemediğini söylemiştir.  Küresel iklim değişikliğiyle yağışlardaki miktarların azalacağını düşündüklerini anlatan Bakan Eroğlu, “Türkiye’de Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu gibi bölgelerde 50 yıl içinde yağışlarda büyük bir azalma bekleniyor. Bazı bölgelerde ise anlık bir takım şiddetli yağışlar olabiliyor” şeklinde söylemiştir. Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Türkiye'nin su zengini olmadığını vurgulayarak, Türkiye'de suyun tek elden ve akıllı yönetilmesi gerektiğine dikkat çekmiştir.

TÜBİTAK Başkanı Ergin ise, uluslararası bilim kuruluşlarıyla çok sık birliktelikler yaşadıklarını ve yapılan faaliyetleri birbirleriyle paylaştıklarını belirterek, “Ülkeleri birkaç sınıfta görmek mümkün. Bir sınıf kendi problemlerinden bir haber olan bir şekilde yerel işlerle uğraşıyorlar. Bir başka sınıf ülke genelindeki problemlerini, başka ülkelerin fonlaması veya desteğine ihtiyaç duyarak anlamaya, çözmeye çalışıyorlar. Bazı ülkeler kendi problemlerini ölçüyorlar, biçiyorlar ve tam bir kontrol altına alıp kendi kaynaklarıyla doğru bir yere sokmaya çalışıyorlar. Bazı ülkeler ise kendi bünyelerinde çözdükleri problemleri iyi biliyorlar, bu çözümleri başka ülkelere ihraç etmeye çalışıyorlar. Bu kategoriye baktığımızda Türkiye’nin bu bütün kategorilerin bütün safhalarından geçtiğini görüyoruz.  Şu anda da görüyoruz ki Türkiye kendi problemlerini ölçebilen, bunlara çözümler üretebilen, kendi ayakları üzerinde durmaya başlamış bir ülke olarak bu sınıflandırmada yerini alıyor. Ümidimiz bundan sonra başka ülkelere de yardımcı olabilecek kapasiteye ulaşabilmek” şeklinde söylemiştir.

Açılış konuşmaları ardından Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü Müdürü ve Proje Yürütücüsü Dr. Selma AYAZ proje tanıtım sunumu gerçekleştirmiştir. Projenin önemli bir bileşeni olan Coğrafi Bilgi Sistemi çalışmaları Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü’nde Uzman araştırmacı olarak görev alan Ömer Visali SARIKAYA tarafından aktarılmıştır. Proje ekibinde yer alan öğretim üyelerinden Prof. Dr. Nilsun DEMİR ve Prof. Dr. Mustafa DURAN biyolojik izleme çalışmaları hakkında, Doç. Dr. Ali ERTÜRK ise modelleme çalışmaları hakkında bilgi vermiştir.

Ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasının en önemli bileşenlerinden olan su kaynaklarının, havzalar bazında yönetimine katkı sağlayan projenin çıktılarının aktarıldığı, birçok kurum ve kuruluştan ve üniversitelerden yoğun katılımın sağlandığı kapanış toplantısı başarı ile tamamlanmıştır.

 

 

Fotoğraflar

10.10.2016
-A +A