TÜRKİYE YÜKSEKLİK SİSTEMİ BİLİMSEL GELİŞMELER IŞIĞINDA MODERNİZE EDİLDİ

TR-GRAV Projesi, ihtiyaçlara cevap veremeyecek duruma gelen ülke yükseklik sisteminin bilimsel ve teknolojik gelişmeler ışığında yeni yaklaşımlarla modernize edilmesi ve ülke genelinde toplanacak yersel gravite verilerinin jeofizik, jeoloji, maden ve petrol arama gibi yer bilimlerinin diğer alanlarında kullanılmasına olanak sunacak altyapının geliştirilmesi amacı ile T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı desteği ile başlatıldı.

2016-2020 tarihleri arasında Harita Genel Müdürlüğü (HGM), Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) ve TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME) iş birliği ile yürütüldü. TÜBİTAK MAM Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü (YDBE), sorumluluk bölgesinde kalan alanda (40°K-42°K enlemleri) toplam 3655 nokta bağıl gravite ölçümlerini tamamladı.

T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ve T.C. Milli Savunma Bakanlığı Harita Genel Müdürlüğü, projenin planlanan takvime uygun bir şekilde yürütülmesinde göstermiş oldukları gayret ve görev anlayışından dolayı MTA, TPAO, TÜBİTAK MAM ve TÜBİTAK UME’ye teşekkürlerini iletti.

Proje ortaklarının gerçekleştirmiş olduğu çalışmalarla oluşturulan Türkiye Jeoidi-2020 (TG-20) ile ilgili bilgilere https://www.harita.gov.tr/haber/yukseklik-sistemi-modernizasyonu-projesi-tamamlanmis-ve-tg-20-jeoit-modeli-yayimlanmistir-/65 adresinden ulaşılabilmektedir.

Fotoğraflar

TÜRKİYE YÜKSEKLİK SİSTEMİ BİLİMSEL GELİŞMELER IŞIĞINDA MODERNİZE EDİLDİ
15.04.2021
-A +A