Türkiye, sınai mülkiyette küresel yarıştan başarıyla çıkacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2015’te yerli patent başvuru sayısının bir önceki yıla göre yüzde 13, 2016’nın ilk 3 ayında ise yüzde 23 oranında arttığını belirterek, “Zira biz ülke olarak pek çok alanda olduğu gibi sınai mülkiyet alanında küresel yarışa geç başladık. Bu yarışı rekabet halinde olduğumuz ülkelere göre pek çok dezavantajla sürdürüyoruz ama başaracağız” dedi.

Erdoğan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türk Patent Enstitüsünce JW Marriot Otel’de düzenlenen 5. Türk Patent Ödülleri Töreni’ne katıldı. Ödüle layık görülen firma ve kurumların temsilcilerini tebrik ederek konuşmasına başlayan Erdoğan, “Ülkemiz ve milletimiz için yeni fikirler ortaya koyan, sorunlara çözümler üreten herkesi şahsım, milletim adına şükranla anıyorum. Ödüllerini takdim edeceğimiz kurumlarımızı, mühendislerimizi ve tasarımcılarımızı özellikle tebrik ediyorum” dedi.

Türkiye’nin 2015 yılında, 5 bin 500’ü aşkın başvuruyla yerli patent başvuru sayısını bir önceki yıla göre yüzde 13 oranında arttırdığını ifade eden Erdoğan, şunları söyledi: “2016 yılının Ocak, Şubat ve Mart aylarında yerli patent başvuru sayımız bu defa yüzde 23 oranında artış gösterdi. Diğer ülkelerin yüzde 1, 2 oranındaki artışları, hatta küçük azalmaları bile yeterli gördüğü bir ortamda, Türkiye olarak elde ettiğimiz bu başarı bizi umutlandırıyor, ama asla tatmin etmiyor. Zira biz ülke olarak pek çok alanda olduğu gibi sınai mülkiyet alanında küresel yarışa geç başladık. Bu yarışı rekabet halinde olduğumuz ülkelere göre pek çok dezavantajla sürdürüyoruz ama başaracağız. 2015 yılında 40 bini aşkın tasarım başvurusuyla Türkiye en fazla tasarım başvurusu yapılan ülkeler sıralamasında Avrupa’da ikinci, dünyada ise dördüncü sırada yer alıyor.”

Avrupa’nın en fazla patent başvuru yapılan ülkesi Türkiye

Erdoğan, 2011’den bu yana Avrupa’da en fazla marka başvurusunun yapıldığı ülkenin Türkiye olduğunu söyledi. Geçen yıl 110 bin marka başvurusuyla aynı başarının devam ettiğini anlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu veriler Türk insanının kendi markasını oluşturma arzusunu ve girişimci ruhunu açık bir şekilde ortaya koyuyor. Bu azmin önünde hiçbir gücün durması mümkün değildir. Yeter ki önünü açalım ve desteklerimizi verelim. Sadece sınai mülkiyet verilerine bakarak dahi kabını sığmayan bir Türkiye’yi görebilirsiniz. Büyüyen, gelişen ve sağlam adımlarla ilerleyen Türkiye gerçeğini artık tüm dünya görüyor. Açıkçası özellikle son 3 yıldır yaşadığımız sorunların bu durumdan bağımsız olmadığını düşünüyorum. Bunun altını özellikle çiziyorum, eğer ülkemizin üzerinde bazı oyunlar oynanıyorsa bilesiniz ki bu oyunların arkasında işte bu sıçrama var. Her kim ki Gezi olaylarının, 17-25 Aralık darbe girişiminin, son terör eylemlerinin hatta bölgemizdeki gelişmelerin bu durumla hiçbir ilişkisi olmadığını söylerse onun idrakinden şüphe ederim. Ama şu gerçeğin de görülmesi lazım, Türkiye artık eski Türkiye değil. Ayağına her çelme takıldığında yere kapaklanan, küçük manipülasyonlarla krizlere sokulan, istikrarı pamuk ipliğine bağlı Türkiye artık yok. Yeni Türkiye yolunda kararlılıkla yürüyoruz. Allah’ın izniyle 2023 hedeflerimize mutlaka ama mutlaka ulaşacağız. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu mücadelede kendilerine destek veren herkesin, milletin gönlünde hak ettiği yeri alacağını belirtti.

Türkiye’nin bugün geldiği yer itibarıyla küçük başarılarla yetinmesinin söz konusu olamayacağını ifade eden Erdoğan, şunları söyledi: “Bizim hedeflerimiz çok büyük. Türkiye’yi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline getirmeden, o günleri görmeden kendimizi gerçek başarıya ulaşmış saymayacağız. Ülkemizin ihracatını 500 milyar dolara ulaştırmadan bize rahat yok. Kendi uçağını, otomobilini, savunma sanayi ürünlerini, yüksek teknolojiye dayalı bir üretimi ortaya koymayan, kendi yazılımlarının sahibi olmayan bir Türkiye, yeni Türkiye olamaz.”

Sınai mülkiyet meselesinin de yeni Türkiye hedefiyle yakından ilişkili bir konu olduğunun altını çizen Erdoğan, bu konuda herkese çok büyük görevler, çok büyük sorumluluklar düştüğünü kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkenin sınai mülkiyet sistemi açısından kritik önem arz eden konularından birinin de özellikle hukuki altyapı olduğunu, bu konuda önemli bir adım olan Sınai Mülkiyet Kanunu Tasarısı'nın geçtiğimiz günlerde TBMM'ye sevk edilmesinden büyük bir memnuniyet duyduğunu vurguladı.

http://dunya.newspaperdirect.com/epaper/viewer.aspx?noredirect=true

http://www.tccb.gov.tr/haberler/410/43659/buyuyen-gelisen-ve-saglam-adimlarla-ilerleyen-turkiye-gercegini-tum-dunya-goruyor.html

Fotoğraflar

Türkiye, sınai mülkiyette küresel yarıştan başarıyla çıkacak
25.04.2016
-A +A