TÜBİTAK TEKNOFEST İZMİR'DE BİLİM RÜZGARI ESTİRDİ!

TÜBİTAK, Türkiye'nin bilim ve teknoloji sahnesine damgasını vuran TEKNOFEST İzmir'e muazzam bir katılımla damga vurdu. İnovasyon ve teknolojiyi buluşturarak TEKNOFEST İzmir'e unutulmaz bir enerji getirdi.

Çiğli Havaalanı'nda düzenlenen ve beş gün boyunca devam eden festival, havacılık, uzay ve teknoloji alanlarında binlerce meraklı ziyaretçiyi ağırladı.

TÜBİTAK'ın çadırı, etkileşimli ve bilgi dolu etkinlikleriyle büyük bir ilgi odağı oldu. Gençlerden yetişkinlere kadar geniş bir kitleyi cezbetmeyi başaran TÜBİTAK standı, bilimin ve teknolojinin heyecan verici dünyasını keşfetmek isteyenlere kapılarını açtı.

Festivalde TÜBİTAK MAM standında gerçekleştirilen etkinlikler arasında:

Mikroskopta Farklı Materyallerin Uygulaması: Mikroskop altında çeşitli materyallerin ve farklı doku hücrelerinin detaylı incelenmesini içeren bu etkinlik, ziyaretçilere mikroskobik dünyanın gizemlerini keşfetme fırsatı sundu.

Yoğurt Bakterileri ve Gıdalardan İzole Edilen Bazı Küflerin Mikroskop Altında Gösterimi: Mikroskop altında yoğurt bakterileri ve gıdalardan izole edilen küflerin incelenmesi, mikroorganizmaların dünyası hakkında bilinçlenmeyi amaçladı.

Sıvı Azot İle İlgili Deneyler ve Potasyum Klorat - Şeker Tepkimesi: Sıvı azotun sıra dışı özelliklerini gözler önüne seren bu etkinlik, katılımcılara kimyanın ilginç yönlerini deneyimleme şansı tanıdı. Şekerin vücutta gerçekleştirdiği tepkimelerin deneysel olarak gösterimi ve fazla şekerin vücutta baş gösterdiği çeşitli rahatsızlıkların anlatımına olanak sağlayan bu deney birçok alışkanlığımızın ne gibi sonuçlar doğurduğunu görmemize olanak sağladı.

Hidrojen Değer Zinciri Demonstrasyonu: Sürdürülebilir enerji üretimi, yeşil hidrojen üretimi ve karbon ayak izi azaltılması konusunda farkındalık yaratılması çalışmaları gerçekleştirildi.

Gürültü Bariyeri: Kentlerde çevresel gürültünün insanlara olan etkilerinin azaltılmasına yönelik yolları keşfetmeyi amaçlayan bu etkinlik, gürültü yönetimi konusunda farkındalık yaratmayı hedefledi.

Kutup Maskotları (Albatros, Balina, Kutup Ayısı, Penguen): Farklı kutup maskotları aracılığıyla kutup bölgelerinin benzersiz ekosistemleri hakkında bilgi sağlayan bu etkinlik, çevre bilincini artırmayı amaçladı.

Karbon Ayak İzi Ölçümü: Bireylerin karbon ayak izlerini ölçerek insan kaynaklı faaliyetlerin iklim değişikliğine etkisi hakkında farkındalık yaratmayı hedefleyen bu etkinlik, sürdürülebilirlik konusunda bilinçlenmeyi amaçladı.

CO2 Kaynakları ve Yutakları: Önemli bir sera gazı olan karbon dioksit’in atmosferde birikmesine sebep olan kaynakları ve yutakları kurulan deneysel düzenek vasıtasıyla gözlemlenerek, iklim değişikliği konusunda farkındalığın arttırılması hedeflendi.

TEKNOFEST İzmir’de heyecan verici TÜBİTAK MAM etkinliklerinin yanı sıra alanında uzman araştırmacılar tarafından Çevre, Enerji ve İklim Teknolojileri alanlarında; “Hidrojen Teknolojileri ve Yeşil Dönüşüm”, “İklim Değişikliği ve Şehirler”, Sağlık ve İyi Yaşam Teknolojileri alanlarında; “Sağlıklı ve Kaliteli Yaşam İçim Yenilikçi Gıda Teknolojileri”, “Biyoteknolojik İlaçların Önemi ve Geleceği” sunumları gerçekleştirildi. Sunumlar, ziyaretçilere sektördeki en son gelişmeleri anlama ve gelecekteki teknolojik yenilikleri öngörme fırsatı sağladı.

TÜBİTAK MAM standındaki bu etkileyici etkinlikler, bilim ve teknoloji meraklılarına interaktif bir öğrenme deneyimi yaşattı.

TÜBİTAK'ın standını ziyaret eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Bakan Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil ile Zekeriya Çoştu, bilimin ve teknolojinin gelecekteki liderlerine ilham kaynağı olacak bu etkileyici etkinliklere bizzat katılım sağladılar. TEKNOFEST İzmir, TÜBİTAK'ın katılımı ile bilimin eğlenceli ve keşif dolu dünyasını geniş kitlelere ulaştırdı.

Fotoğraflar

TÜBİTAK TEKNOFEST İZMİR'DE BİLİM RÜZGARI ESTİRDİ!
11.10.2023
-A +A