TÜBİTAK TEKNOFEST Adana’ya Damga Vurdu!

Türkiye’nin en büyük teknoloji festivali TEKNOFEST Adana, TÜBİTAK’ın kurduğu 7 ayrı çadır ile ziyaretçilerin akınına uğradı. 2018 yılından bu yana TEKNOFEST’in ana paydaşlarından biri olan TÜBİTAK, bu yıl da etkinliklere damgasını vurdu. Bilim şovları, atölyeler, yenilikçi projeler ve düzenlenen yarışmalar ile gençleri ve bilim meraklılarını bir araya getirerek bilime olan ilgiyi adeta zirveye taşıdı.

7 Çadırda 14 Yenilikçi Teknoloji ve 30 Bilimsel Etkinlik

TÜBİTAK, TEKNOFEST Adana’da 7 farklı çadırında 14 yenilikçi teknoloji ve ürünü sergileyerek, katılımcılara teknoloji dünyasının kapılarını araladı. Çadırlarda düzenlenen 30 farklı bilimsel etkinlik, genç yaşlı demeden her yaştan ziyaretçiye bilim ve teknolojiyi yakından tanıma fırsatı sundu. Atölye çalışmalarından yarışmalara kadar uzanan geniş etkinlik yelpazesiyle TÜBİTAK, 100 bine yakın  katılımcıyı etkinliklerinde ağırlarken yüz binlerce ziyaretçi çadırlarına akın etti.

Her Yaşa Hitap Eden Tematik Çadırlar ve Bilimsel Deneyimler

TÜBİTAK, Tematik Çadırlarında farklı bilimsel ve teknolojik konuları derinlemesine keşfetme imkânı sundu. TÜBİTAK tarafından bu yıl ilk kez kurulan Proje Sergi Çadırı’nda ilkokul, ortaokul ve lise seviyesindeki yarışmalar; Şampiyonlar Ligi Çadırı’nda ise üniversite ve üzeri seviyesindeki yarışmalar yer aldı. TÜBİTAK tarafından yürütülen 16 yarışmada birinci, ikinci ve üçüncülük derecelerini elde etmiş 116 takım tematik çadırlarda katılımcılarla bir araya geldi. 

TEKNOFEST kapsamında ilkokul, ortaokul ve lise seviyesindeki yarışmalarda birinci, ikinci ve üçüncülük derecelerini elde etmiş 116 takım proje sergi alanında katılımcılarla bir araya getirdik. şampiyon takımlarımızın bu projelerini daha iyi anlatabilmeleri, topluluk içinde projelerini etkili biçimde anlatabilme beceri ve özgüveni kazanabilmeleri için TEKNOFEST Şampiyonları Sunum yarışması düzenlendi. Bu alanda gençlerimiz TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydin ve Türkiye’nin ilk astronotları Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever ile biraraya geldi.

Ülkemizin dört bir yanından teknoloji yıldızı Deneyap öğrencileri Deneyap Makeathon alanında proje geliştirme ve prototipe dönüştürme yarışması gerçekleştirildi. Teknik değerlendirme ve takım videosu aşaması sonrası yarışmaya davet edilen 15 ortaokul, 23 lise olmak üzere toplam 38 takım 131 öğrenci 2 Ekim'de açıklanan Mars görevi kapsamında araçlarını geliştirdi. 2 günlük proje geliştirme sonrası jüriye sunumlarını gerçekleştirerek görev tamamlama aşamasında araçlarını yarıştırdılar. Yarışmanın 4. gününde TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın gençlerimiz ile bir araya geldi. Aydın, TÜBİTAK destekleri ile ilgili bilgiler vererek öğrencilerin sorularını cevapladı.

TÜBİTAK Başkanlık Çadırı’nda ise kurumun projeleri ve başarıları ziyaretçilere tanıtıldı. Uzay ve savunma alanındaki teknolojilerimiz ziyaretçiler tarafından büyük ilgi odağı oldu. Her yaştan katılımcı TÜBİTAK’ın atölyelerinde TÜRKSAT 6A ve İMECE uydu maketleri, Eskişehir5000 Maketi, ahşap ve kağıt uçak ile roket maketleri tasarladı. Enerji Serüveni Atölyesinde Lİ-ON Pil Teknolojisini tanıyan katılımcılar ölç kendini etkinliğinde vücut direnci, el kuvveti ve ses düzeyini ölçme imkanı buldu. Ayrıca bu yıl ilk kez düzenlenen Sanal Kalibrasyon Laboratuvarı Etkinliği ile katılımcılar ölçümle tanıştı. 

Gençleri Mülakat Simülasyonu ve Birlikte Özgeçmiş Oluşturalım etkinlikleri ile iş hayatına hazırlarken ETAP ile Pardus Logosu Çizelim,  Pardus ile Görevleri Tamamla, Hediyeyi Kap, Kodlamanın Eğlenceli Dünyası, Blok Kodlama Atölyesi ve Pardus Bilgi Yarışması etkinlikleri ile yerli ve milli işletim sistemi PARDUS tanıtıldı. Ay Oyununda dokunmatik ekranla uzay aracını kontrol ederek Dünya'dan Ay'a güvenli bir iniş yapmaya çalışan katılımcılar, Olay Yerinde Parmak İzi Tespiti etkinliği ile sürece ilişkin meraklarını giderdi. 

Mikroskopta Farklı Materyallerin Uygulaması, Yoğurt Bakterileri ve Gıdalardan İzole Edilen Bazı Küflerin Mikroskop Altında Gösterimi,  Sıvı Azot ile İlginç Deneyler ve Potasyum Klorat - Şeker Tepkimesi: Sıvı Azot ile İlginç Deneyler, CO2 Kaynakları ve Yutakları etkinlikleri de büyük bir ilgiyle takip edildi. 

Kutup maskotları Albatros ve Balina etkinlik boyunca özellikle çocukların gözdesi oldu. 

Son dönemlerin gözdesi Metaverse Macera Adası, Bilgem Evreni ve Bilbul Bilgi Yarışması da en çok ilgi gösterilen etkinlikler arasındaydı. 

TÜBİTAK Destekli Tüm Bilim Merkezleri Tek Bir Çatı Altında

Bu yıl ilk kez TÜBİTAK destekli tüm bilim merkezlerimiz TÜBİTAK Bilim Merkezleri çadırında bir araya geldi. Bilim Merkezleri Çadırı, TÜBİTAK’ın desteklediği Türkiye’nin dört bir yanından gelen bilim merkezlerinin etkileşimli sergileri ile dolup taştı. Katılımcılar bu alanda, etkileşimli sergileri deneyimleme ve atölye çalışmalarına katılma fırsatı buldu. Bilim merkezlerinde uydular ve füzeler gibi TÜBİTAK’ın yerli milli teknolojileri ziyaretçilerle bir araya gelerek çocuklara bu konuda ilham vermek amaçlandı. Bu çadırda, Ahşap Maket Uçak, Astronot Maskesi, Anatomi Dedektifleri, atık ürünlerden maket uydu tasarımı gibi birçok farklı atölye etkinliği gerçekleştirildi. Ayrıca, otomotiv, robotik ve minik mucitler temalarında birçok interaktif sergi düzeneğimiz ziyaretçilerin deneyimine sunuldu. Ülkemizin yerli ve milli teknolojilerini milli uydularımız İmece, Rasat, Göktürk 2 ve milli mühimmatlarımız Bozdoğan, Gökdoğan, Som ve çok daha fazlası bu çadırda ziyaretçiler ile buluşturuldu. Bu çadırda bilim meraklıları birçok farklı atölye etkinliği deneyimledi, interaktif sergileri keşfetti ve yerli ve milli teknolojilerimiz ile yakından tanıştı.

Geleceğin Bilim İnsanları ve Girişimcileri TÜBİTAK’la Buluştu

Bu yıl, TÜBİTAK’ın girişimcilik ekosistemine yaptığı katkıları vurgulayan BiGG Çadırı da büyük bir ilgi gördü. Çadırda, girişimcilere yönelik destek programları tanıtılırken, TÜBİTAK’ın desteklediği girişimciler ve uygulayıcı kuruluşlar deneyimlerini paylaşma fırsatı buldu.

Türkiye’nin Uzay Vizyonu TÜBİTAK ile Güçleniyor

Gençlerin hayallerini gökyüzünün ötesine taşımak için Türkiye’nin İnsanlı İlk Uzay Misyonu bu yıl bir çadır olarak katılımcılara açıldı. Türkiye Uzay Ajansı (TUA) paydaşlığıyla gerçekleştirilen bu sergide, uzay bilim misyonları kapsamında gerçekleştirilen deneylerler hakkında ziyaretçilere bilgi sunuldu. İlk astronot Alper Gezeravcı tarafından uzaya taşınan şanlı bayrağımız ve Alper Gezeravcı’nın uzaya götürdüğü deney malzemeleri ve kişisel eşyaları da katılımcılarla buluşturuldu. Türkiye’nin ilk astronotları Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever sergi alanında ziyaretçilere bilim misyonlarına ilişkin bilgi verdi ve katılımcıların sorularını yanıtladı.

Ayrıca TÜBİTAK Fen Lisesi’nin tanıtıldığı TÜBİTAK Fen Lisesi Çadırı’nda öğrencilerin; merkez ve enstitülerde katıldığı staj programlarının anlatımı, proje süreçleri ve olimpiyat eğitimleri hakkında bilgi verildi. 

TÜBİTAK, Türkiye’nin Teknoloji Bağımsızlığına Öncülük Ediyor

Milli Teknoloji Hamlesi’nin en güçlü destekçilerinden biri olan TÜBİTAK, TEKNOFEST Adana’da bir kez daha bilimin toplumsal düzeyde yayılmasına büyük bir katkı sağladı. Geçtiğimiz yıla oranla 5 kat daha geniş bir alanla yer alan TÜBİTAK, bu dev organizasyonla Türkiye Yüzyılı vizyonuna önemli bir ivme kazandırdığını bir kez daha ortaya koydu.

TÜBİTAK, Bilimsel Merakı Teşvik Ediyor, Geleceği İnşa Ediyor

Her yaştan yüzbinlerce katılımcıyı bilimle buluşturan TÜBİTAK, TEKNOFEST Adana’da bilimsel merakı ve teknolojiye olan ilgiyi daha da artırarak geleceğin bilim insanlarını ve girişimcilerini yetiştirme sorumluluğunun önemine vurgu yaptı. Türkiye’nin teknoloji sahnesinde küresel bir güç olma yolunda attığı adımları hızlandıran TÜBİTAK, gençleri yalnızca bilimi kullanan değil, aynı zamanda üreten bireyler haline getirmek için durmaksızın çalışmaya devam ediyor.

Çadırlar ve etkinliklere ilişkin detaylı bilgi için tıklayınız:

Cumhurbaşkanı Erdoğan: TEKNOFEST bir teknoloji devrimidir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bilim ve teknoloji meraklılarının buluştuğu TEKNOFEST Adana’da dereceye girenlere ödüllerini takdim etti. Gençlerin Türkiye’nin umudu olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “TEKNOFEST dışa bağımlılığın, montajcılığın, başkalarına muhtaç yaşamanın ülkemizin kaderi olmadığını bizlere çok net bir biçimde gösteriyor. TEKNOFEST, unutmayın gençler, bir gençlik destanıdır, TEKNOFEST bir teknoloji devrimidir. TEKNOFEST, bereketli Anadolu topraklarında filizlenen idealist gençlerin güçlü sesidir.” dedi.

Gençlerin kendilerinin eksiklerini telafi edeceğini belirten Erdoğan, “Unutmayın, sizler Türkiye’nin umudusunuz, sizler Türkiye'nin istikbali, Türkiye'nin aydınlık yarınlarısınız. Türkiye Cumhurbaşkanı olarak sizlerden isteğim hayallerinizin peşinden gitmeyi asla bırakmamanızdır. Karşılaştığınız zorluklara aldırmadan sabırla, inançla hedeflerinize doğru yürümekten asla vazgeçmeyin. 'Yapamazsınız, başaramazsınız' diyen zihni köleleştirilmiş, iradesi esir alınmış felaket tellallarına kulak asmayın. Unutmayın sabır acıdır, zordur, çetindir ama meyvesi daima tatlıdır. İnancın ve azmin elinden Allah'ın izniyle hiçbir şey kurtulamaz. Sevgili gençler, tüm bunları şu gerçeğin farkında olarak söylüyorum, Türkiye artık eski Türkiye değil, Türkiye 22 yıl öncesinin Türkiye'si asla değil. Ekonomide, savunmada, eğitimde, teknoloji altyapısında 22 yıl öncesi ile kıyas dahi edilemeyecek bir Türkiye'de yaşıyoruz, yaşıyorsunuz.” ifadelerini kullandı. 

2018’den bu yana TEKNOFEST’in dalga dalga büyüdüğüne hep beraber şahitlik ettiklerini anlatan Erdoğan, “2018'de, 14 farklı kategoride toplam 4 bin 333 takım ve 20 bin yarışmacıyla başlamıştık. Geçen sene İstanbul, Ankara ve İzmir'de 41 farklı kategoride 333 binden fazla takım, 1 milyondan fazla yarışmacıyla, 4,5 milyon ziyaretçiye ulaştık. TEKNOFEST Adana'ya ise 50 farklı kategoride, 790 binden fazla takım, 1 milyon 650 binden fazla yarışmacı başvurdu.” diye  konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yarışmalarda dereceye girenlere de ödüllerini verdi.

“Tam Bağımsız Türkiye’yi Sizler Kuracaksınız”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Milli Teknoloji Hamlesi’ne bir seferberlik ruhuyla sahip çıkacağız. Ateş çemberine dönmüş bir coğrafyada ülkemizi huzur ve istikrar adasına dönüştüren kazanımlarımızdan asla taviz vermeyeceğiz.” dedi.

Türk milletini derin uzaya gelecek neslin taşıyacağını belirterek, "Sadece havacılıkta, uzayda değil, biyoteknolojiden enerjiye, ulaştırmadan finans teknolojilerine, teknolojinin tüm alanlarında tam bağımsız Türkiye'yi sizler kuracaksınız." diyen Bakan Kacır, Türkiye'de 140'tan fazla Deneyap Teknoloji atölyesi kurduklarını vurgulayarak, bu yolculuğa çıkarken Türkiye'nin her tarafında Milli Teknoloji Hamlesi'ni zirveye çıkaracak, özel yetenekli tüm öğrencileri keşfetme ve geleceğin teknoloji yıldızları programıyla buluşturmayı hedeflediklerini anlattı. 20 bine yakın öğrencileri bulunduğunun altını çizen Kacır, şöyle devam etti: "Dünyada eşi benzeri olmayan bir eğitim programını hep birlikte uyguluyoruz. İnşallah sizler bu ilk basamaklarında olduğunuz yolculukta, ilk adımlarını atmakta olduğunuz serüvende, bayrağı şimdiye kadar çıktığı yükseklikten çok daha yukarıya taşıyacaksınız. BAYRAKTAR, ANKA, AKINCI, AKSUNGUR, HÜRKUŞ, HÜRJET, ATAK, KAAN ve KIZILELMA ile Türk milleti gök yüzüne imzasını attı, inşallah sizler çok daha yükseğe imzanızı uzaya atacaksınız. İMECE, TÜRKSAT 6A gibi uygulamalarımızla kendi uydularını geliştiren ülkelerden biriyiz. İnşallah sizler Türk milletinin adını derin uzaya taşıyacaksınız. Sadece havacılıkta, uzayda değil, biyoteknolojiden enerjiye, ulaştırmadan finans teknolojilerine, teknolojinin tüm alanlarında tam bağımsız Türkiye'yi sizler kuracaksınız."

Kacır, üniversite hayatları boyunca da buradaki öğrencilerin TÜBİTAK araştırma bursları ve destek programlarıyla her daim yanında olacaklarını ifade etti. Üniversite sonrası araştırma dönemlerinde yine onların yanında olmayı sürdüreceklerini vurgulayan Kacır, şunları kaydetti: "Asla sizi yalnız bırakmayacağız. Sizler o parlak fikirleriniz, hayalleriniz, AR-GE ve inovasyon projelerinizle Türkiye'nin geleceği için Türk milletinin daha güçlü daha kuvvetli, insanlığın yeniden adaletle merhametle buluşabilmesi için gayretlerinizi sürdürün, alın teri, akıl teri dökmeye devam edin. Teknolojiyi insanlık yararına geliştiren bireyler olarak ekipler, takımlar olarak inşallah Türk milletin tarihi sahnesine en güçlü şekilde sizlerden çıkaracaksınız. Biz size inanıyoruz, güveniyoruz. Her daim yanınızda olmaya devam edeceğiz."

“Gelecek sizsiniz”

TEKNOFEST Yönetim Kurulu ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, TEKNOFEST devrimini bir adım daha öne taşıyacaklarını belirterek, “TEKNOFEST hayallerinizin hayat bulduğu, dünyayı değiştiren projelerin doğduğu bir yer olmaya devam edecek. Hayallerinizle, heyecanınızla gelin. Aklınızla, fikrinizle gelin, özgürce gelin, Eleştiri ve itirazlarınızla gelin, yüreğinizin sıcaklığınızla, memleket aşkınızla gelin. Gelin bu gençlik hareketine omuz verin, ele ele tutuşalım, dünyayı değiştirelim, gelecek siz siniz, siz gelecek siniz” ifadelerini kullandı.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın TEKNOFEST Adana'da değerlendirmelerde bulundu

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın, TEKNOFEST’in Türkiye'nin geleceğine ışık tuttuğunu belirterek, gençlerin ve çocukların bu etkinlik aracılığıyla teknolojiyle daha da yakınlaştığını vurguladı. 

Orhan Aydın, "7’den 77’ye herkesi burada görmek mümkün. Bebeklerden gençlere kadar birçok ziyaretçi etkinliğe yoğun ilgi gösteriyor. Her yıl bu coşkunun artarak devam ettiğini görmekten büyük mutluluk duyuyoruz" dedi. Ayrıca, Adana’nın tarihi ve kültürel zenginlikleri ile teknoloji buluşmalarına ev sahipliği yapmasının ayrı bir önem taşıdığını belirten Aydın, "Adana’da olmaktan ve bu heyecanı paylaşmaktan çok mutluyuz" ifadelerini kullandı.

TÜBİTAK’ın Milli Teknoloji Hamlesindeki rolüne de dikkat çeken Aydın, gençlerin hayallerini gerçekleştirmesi için onlara ilham vermenin önemini vurguladı. "Bir çocuğun teknolojiye olan ilgisi, geleceğin mühendislerini ve tasarımcılarını ortaya çıkaracak. TÜBİTAK olarak, bu sürece katkıda bulunmak bizi gururlandırıyor" diye ekledi. TEKNOFEST bünyesinde girişimcilere ve Ar-Ge firmalarına da yer verdiklerini belirten Aydın, gençlerin bu ortamda özgüven kazanarak gelecekte bu firmalarda kritik roller üstlenebileceğini ya da kendi girişimlerini kurabileceklerini kaydetti.

TÜBİTAK’ın etkinlikteki geniş katılım alanı ve düzenlenen yarışmalara da vurgu yapan Aydın, "Her yıl olduğu gibi bu yıl da TEKNOFEST'te geniş bir katılımla yer alıyoruz. Yarışmalarımızla gençlerimize bilim ve teknolojiye olan ilgilerini artırma fırsatı sunuyoruz" dedi.

TÜBİTAK Başkanı Aydın, Türkiye’nin Ar-Ge ekosisteminin her geçen gün güçlendiğini belirterek, "Üniversitelerimizden sanayiye, büyük firmalarımızdan girişimcilerimize kadar Ar-Ge ve yenilik alanında önemli adımlar atıyoruz. Bu etkinlikler, çocuklarımızın ve gençlerimizin geleceğe güvenle bakmasını sağlayacak rol modeller sunuyor" diye konuştu. 

TÜBİTAK Başkanı Aydın TEKNOFEST boyunca TÜBİTAK çadırlarında katılımcılarla bir araya geldi. Hem etkinliklere eşlik etti hem de katılımcılarla ve çocuklarla birebir sohbet etti. Aydın TEKNOFEST’in son gününde de TEKNOFEST Şampiyonları Sunum Yarışması Ödül Töreni’nde geleceğin teknoloji mimarları gençlere ödüllerini verdi.

08.10.2024
-A +A