TÜBİTAK TARAFINDAN GELİŞTİRİLEN GÖRÜNTÜLEME SİSTEMİ GÜMRÜKLERDE HİZMETE GİRDİ

TÜBİTAK MAM Malzeme Enstitüsü tarafından geliştirilen Yolcu Görüntüleme Sistemi gümrüklerde hizmet vermeye başladı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü ile birlikte gerçekleştirilen Ar-Ge Projesi sonucunda TÜBİTAK MAM bünyesinde üretilen sistem; gümrük kapılarında kaçakçılığın tespiti için aktif bir şekilde kullanılıyor. Görüntüleme Sistemi ile şahısların üzerlerinde veya kıyafetlerinin altına gizlenmiş halde bulunan uyuşturucu, patlayıcı ve silah gibi metal ve metal olmayan tehlikeli maddeler tespit edilebiliyor. Sistemin en önemli artılarından birini metal dedektörler tarafından tespit edilemeyen vücuda sarılı et, alkollü içki, tütün ve tütün mamulleri gibi muhtelif eşyalarla birlikte uyuşturucu ve patlayıcıları da tespit edebilmesi oluşturuyor.

%95 YERLİLİK ORANINA SAHİP ÜRÜN

TÜBİTAK MAM tarafından geliştirilen sistem, yolcu görüntüleme uygulamaları arasında %95 yerlilik oranına sahip ilk milli ürün olma özelliğini taşıyor. Mevcut sistemlerin aksine insan sağlığına hiçbir zararı olmayan pasif milimetre dalga teknolojisiyle çalışan sistem, yurtdışı muadillerine göre önemli bir maliyet avantajı sağlıyor. 

Yolcu Görüntüleme Sisteminin faaliyette olduğu gümrük kapılarından biri olan Kapıkule Gümrük Kapısı Yolcu Salonu’nda yolcuların üst araması fiziki müdahaleye gerek kalmaksızın gerçekleştiriliyor. Sistemin üst aramasını yüksek görüntü çözünürlüğü ile uzaktan gerçekleştirmesi nedeniyle gümrük kontrolleri yolcu akışını bozmadan ve kişi mahremiyetini ihlal etmeden yapılabiliyor.

Fotoğraflar

TÜBİTAK TARAFINDAN GELİŞTİRİLEN GÖRÜNTÜLEME SİSTEMİ GÜMRÜKLERDE HİZMETE GİRDİ
07.05.2018
-A +A