TÜBİTAK MAM,MSB VE HAVELSAN ARASINDA KBRN SAVUNMA İŞ BİRLİĞİ İÇİN İMZALAR ATILDI

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Kimyasal, Biyolojik,  Radyolojik ve Nükleer (KBRN) Savunma Dairesi Başkanlığı, TÜBİTAK MAM ve HAVELSAN A.Ş. arasında, “Kimyasal ve Biyolojik Milli Savunma Ürünlerinin KBRN Bilgi Sistemine Entegrasyonu"na İlişkin Protokol, 16'ncı Uluslararası Savunma Fuarı IDEF-23'te imzalandı.

Türkiye’nin tam bağımsız savunma sanayi hedefleri doğrultusunda geliştirilen yerli ve milli teknolojiler, vitrine çıkıyor. TÜBİTAK MAM tarafından yürütülen ve MSB’nin ihtiyaç sahibi makamı olduğu 2017 yılından bu yana yürütülen stratejik bir proje kapsamında, biyolojik ve kimyasal ajanlara karşı çeşitli milli savunma ürünleri geliştiriliyor.

Projede KBRN savunmasının önemli bileşenlerinden biri olan tespit ve teşhis kapsamında “İçme Sularında Kimyasal Savaş Ajanları için Tespit ve Teşhis Sistemi” ve çevresel (hava, toprak su vb.) örneklerden biyolojik ajanların tespiti için sensör, hızlı test ve tanı kitleri son ürün olarak elde edilecek.

MSB, HAVELSAN A.Ş. ve TÜBİTAK MAM arasındaki iş birliği protokolü ile projede geliştirilmekte olan tanı ve tespit sistemlerinin, KBRN olayı öncesi hazırlık aşamasından başlayarak, olaya müdahale ve olay sonrası iyileştirme faaliyetlerinin tüm süreçlerin otomasyonunu gerçekleştiren, hem ayrı ayrı hem de birlikte çalışabilen tespit ve teşhis sistemleri ile gerçek zamanlı entegrasyon ve izleme yapan, raporlama ve ikaz sağlayan HAVELSAN KBRN Mentor Bilgi Yönetim Sistemine bütünleştirilmesine yönelik çalışmalar gerçekleştirilecek. Tanı ve tespit sistemlerinin Bilgi Yönetim Sistemi’ne dahil edilmesini mütakiben, MSB tarafından bütünleşik sistemin kritik tesisler başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlara yaygınlaştırılması sağlanacak.

İmzalanan bu protokol ile KBRN tehdit ve tehlikelerine karşı can ve mal kaybının en aza indirgenmesi, KBRN savunmasında rol alacak, askeri ve sivil tüm unsurların ihtiyaçlarını aynı çatı altında karşılayacak uçtan uca çözümlerin hayata geçirilmesi amaçlanıyor.

Fotoğraflar

TÜBİTAK MAM,MSB VE HAVELSAN ARASINDA KBRN SAVUNMA İŞ BİRLİĞİ İÇİN İMZALAR ATILDI
28.07.2023
-A +A