Avrupa Birliği Horizon Europe (HE) projeleri kapsamında, HORIZON-MISS-2022-OCEAN-01-03 nolu çağrısına Eylül 2022’de sunulan RHE-MEDiation (Responsive Hub for Long Term GovernancE to Destress the MEDiterranean Sea from Chemical Pollution) projesi, hakem değerlendirmesi sonucu 15 puan üzerinden 14.5 puan alarak desteklenmeye hak kazandı. Aynı çağrıya sunulan projeler içinde en yüksek hakem değerlendirme puanını aldı.
TÜBİTAK MAM İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Başkan Yardımcılığı Su Yönetimi ve Arıtım Teknolojileri Araştırma Grubu ve Deniz Araştırmaları ve Teknolojileri Araştırma Grubu olarak yer alacağımız projenin koordinatörlüğünü İtalyan RINA CONSULTING üstlenirken TÜBİTAK MAM ile birlikte toplam dört farklı ülkeden (İtalya, Portekiz, Yunanistan, Belçika) 11 kurum iş birliğinde proje yürütülecek.
Projede, denizlere ulaşan kimyasallardan (ağır metaller, kalıcı organik kirleticiler, bitki koruma ürünleri (pestisitler, biyositler)) kaynaklanan kirliliği azaltmak ve iyileştirmek için yenilikçi, tekrarlanabilir çözümler sunarak denizlere ulaşan kirliliğin en az %50 oranında azaltılması hedefleniyor.
RHE-MEDiation Projesinde çağrı hedefine uygun olacak şekilde Akdeniz’e ulaşan kimyasal kirliliğinin önlenebilmesi için uzun vadeli yönetişim uygulayan duyarlı bir merkez kurulması amaçlanıyor. Projede İtalya, Yunanistan ve Türkiye’de olmak üzere denize ulaşan kimyasal kirliliğin önlenmesi için 3 pilot uygulama yapılacak. 3 yıl sürecek proje kapsamında 8 farklı iş paketi bulunuyor.
Proje ile ilgili daha detaylı bilgilere ilerleyen zamanlarda AB CORDIS sayfasından (http://cordis.europa.eu) ulaşılabilirsiniz.