TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) koordinatörlüğünde hazırlanan “SUN-TRANS – Solar Urban e-Mobility Transition” adlı proje, Avrupa Birliği Horizon Europe çağrısı kapsamında yapılan 31 başvuru arasında tam puan alarak ilk ikiye girdi ve desteklenmeye hak kazandı.
Proje, aynı zamanda cinsiyet eşitliği planı farkıyla da son 2'ye kalan projeler arasında birinci oldu. Toplam 48 ay sürecek olan SUN-TRANS projesi, 7 farklı ülkeden 14 paydaşı bir araya getiriyor. 6,99 milyon Euro toplam bütçeye sahip projede, TÜBİTAK MAM yaklaşık 1,4 milyon Euro ile önemli bir bütçeye sahip olacak.
Projenin koordinatörlüğünü Güç Elektroniği Araştırma Grubu (GEAG) üstlenirken, proje lideri Aydın Başkaya, GEAG lideri Dr. Ali Burhan Haliloğlu ve Kimyasal Proses Teknolojileri Araştırma Grubu (KPTAG) lideri Elif Ünveren projede aktif görev alacak.
SUN-TRANS projesi, kentsel hareketlilikte güneş enerjisinin kullanımını artırmayı ve fotovoltaik teknolojilere dayalı şarj sistemleri geliştirmeyi hedefliyor.
Bu kapsamda araca entegre fotovoltaik sistemler, inverter (çevirgeç) çözümleri ve bu teknolojilerin şehir içi e-mobiliteye adaptasyonu üzerine çalışmalar yürütülecek.
Güç Elektroniği Araştırma Grubu, koordinatörlük görevine ek olarak araca entegre çevirgeç geliştirme iş paketinden sorumlu olacak.
KPTAG ise fotovoltaik sistemlerin verimliliğini artırmaya yönelik enkapsülant teknolojisi entegrasyonunu gerçekleştirecek.