TÜBİTAK MAM ve ÜLKER Gıda Araştırmaları İstişare Toplantısı Gerçekleştirildi

TÜBİTAK MAM ve ÜLKER Gıda Araştırmaları İstişare Toplantısı 14 Aralık 2022 tarihinde Türkiye Gıda İnovasyon Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Toplantıya, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı ve TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil, TÜBİTAK MAM Başkan Danışmanı Doç. Dr. Cesarettin Alaşalvar, ÜLKER Pladis, Ar-Ge Başkan Yardımcısı Ali Sertakan, Ülker Çikolata Ar-Ge Direktörü Müge Corcor, Ülker Unlu Mamüller Ar-Ge Lideri Serdar Emre, Ülker Sakız ve Şekerleme Ar-Ge Direktörü Mümin Alaçam, Ülker TTA Direktörü Pelin Günenç, Ülker Ambalaj Ar-Ge Direktörü Roza Altın, TÜBİTAK MAM Gıda İnovasyon Teknolojileri Araştırma Grubu Lideri Dr. İncinur Hasbay, TÜBİTAK MAM Gıda Güvenliği ve Kalitesi Araştırma Grubu Lideri Dr. Hayrettin Özer ve ÜLKER’den Ar-Ge Müdürleri katılım sağladı.

“Yenilikçi yaklaşım ve bilim temelli ortak Ar-Ge çalışmaları”

TÜBİTAK Başkan Yardımcısı ve TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil toplantı açılış konuşması gerçekleştirildi.

Yozgatlıgil konuşmasında, “2020 yılından itibaren Pandemi ile birlikte hepimizin bildiği gibi gıda ve içecek endüstrisi için sürpriz ve zorluklarla dolu, öngörülerin dışında gelişmeler yaşanıyor. Gıda ve içecek tüketimiyle ilgili edinilen alışkanlıklar da değişti. Pandemi durumu gıda arz güvenliğini önceliklerimiz arasına almamız gerektiğini gösterdi. Aynı zamanda, Yeşil Mutabakat kapsamında sera gazlarının azaltılmasına ve sıfır atık hedefi olan akıllı gıda sistemlerinin geliştirilmesine yönelik kapsamlı araştırmalar önem arz etmeye başladı.” dedi.

“Risklerin üstesinden gelebilmek ve değişen tüketici alışkanlıklarına yanıt verebilmek için ülkemizde de yenilikçi yaklaşıma ve bilim temelli ortak Ar-Ge çalışmalarına ihtiyaç gittikçe artıyor. Tüm paydaşların birlikte çalışması ve sinerji oluşturması yüksek önem taşıyor. “ değerlendirmesinde bulundu.

“Tüm Türkiye’ye hizmet verecek inovasyon merkez ve araştırma laboratuvarı”

Prof. Dr. Yozgatlıgil, “TÜBİTAK olarak sorumluluğumuzun bilincinde, ülkemiz için stratejik öneme sahip projeleri hayata geçiriyor, kritik alanlarda tüm Türkiye’ye hizmet verecek inovasyon merkez ve araştırma laboratuvarlarını ülkemize kazandırıyoruz.” dedi.

Prof. Dr. Yozgatlıgil şöyle devam etti: “Bu misyon ile TÜBİTAK MAM Yaşam Bilimleri öncülüğünde gerçekleştirilen IPA-INNOFOOD Projesi kapsamında, sizler gibi değerli gıda ekosistem paydaşları ile oluşturulan Türkiye Gıda İnovasyon Platformu ülkemiz gıda sanayi için birlikte çalışmayı kültüre dönüştürecek oldukça önemli bir platform. Bugün itibarı ile 115 üyesi olan TÜGİP aynı zamanda sürdürülebilir gıda sistemlerine yönelik öncelikli temalar üzerine bir diyalog ve iş birliği forumu olarak değerlendirilmeli. INNOFOOD Projesi kapsamında hayata geçirilen Gıda İnovasyon Merkezi’nde birlikte çalışma ve birlikte geliştirme ile sonuç odaklı Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarının ivmelenmesini hedefliyoruz.”

“Start-up’lara araştırmacılarımız tarafından teknik danışmanlık ve mentörlük sağlanacak”

Gıda İnovasyon Merkezinin kuluçka merkezi olarak da hizmet vermeye başladığına vurgu yapan Yozagatlıgil, “Gıda İnovasyon Merkezi aynı zamanda MARTEK ile imzalanan protokol ve Bakanlık onayı ile gıda sektörünün yenilikçi girişimlerine Gıda Temalı Kuluçka Merkezi olarak hizmet vermeye başlamıştır. 24 girişime ev sahipliği yapmayı hedefliyoruz. Kuluçka merkezinde yer alacak start-up’lara pilot hat kullanımında indirimler uygulanacak, daha da önemlisi araştırmacılarımız tarafından teknik danışmanlık ve mentörlük sağlanacak. MARTEK tarafından da bu start-up’lara Teknopark vergi muafiyeti, proje, patent ve eğitim desteği sağlanacak.”  

“TÜGİP Gıda Temalı Kuluçka Merkezinde yer alan start-up’lar aynı zamanda TÜGİP üyelerine teknoloji tedarikçisi olarak kaynak sunuyor. Ar-Ge ve inovasyon odaklı çözüm arayan TÜGİP üyeleri ile start-up’ları eşleştirmek üzere de çeşitli programlar tasarlamak üzere çalışıyoruz. TÜBİTAK MAM olarak gıda bilimi ve teknolojisi alanındaki nitelikli bilgi, deneyim ve insan kaynağımızı sektörün hizmetine sunarak Ar-Ge ve yenilik ekosistemimizin daha büyük hedefleri gerçekleştirmesinin önünü açmak istiyoruz.” diye konuştu.

TÜBİTAK Başkan Yardımcısı ve TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil tarafından ÜLKER Pladis, Ar-Ge Başkan Yardımcısı Ali Sertakan’a TÜGİP logolu plaket takdim edildi.

Toplantı sonrasında Gıda İnovasyon Merkezi’nde 9 ayrı pilot ölçekli işleme hattı gezilerek hatlarda geliştirilebilecek gıda ürünleri ile Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları hakkında Ülker heyetine yerinde bilgi verildi.

Fotoğraflar

TÜBİTAK MAM ve ÜLKER Gıda Araştırmaları İstişare Toplantısı Gerçekleştirildi
16.12.2022
-A +A