TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) ile Türk Standartları Enstitüsü (TSE) arasında helal gıda denetiminde hızlı ve ekonomik yöntemlerin geliştirilmesine yönelik olarak bir işbirliği anlaşması imzalandı. İmza töreni, TÜBİTAK MAM Başkanı Doç. Dr. Bahadır Tunaboylu, TSE Genel Sekreteri Mehmet Bozdemir ve TÜBİTAK MAM Gıda Enstitüsü yetkilileri ve araştırmacılarının katılımıyla, 23 Mart 2016 günü TÜBİTAK MAM’da yapıldı.
2015 yılı Ekim ayında başlatılan proje kapsamında, domuz kaynaklı jelatin ve glutamat ile insan ya da domuz kılından üretilen un katkı maddesi l-sistein işlenmiş gıdalarda daha hızlı ve ekonomik olarak tespit edilebilecek. Böylelikle, daha sağlıklı ve etik gıda ürünlerinin üretilmesi ve hem tüketicinin hem de üreticinin korunması hedefleniyor.
Projenin ortaya çıkış noktası ulusal gıda güvenilirliğini sağlayarak, bu alandaki rekabet edebilirliğimizi artırmak. Mevcut yöntemlerle dünyada helal gıda denetimleri kapsamında glutamat ile L-sistein analizleri işlenmiş gıdalarda yapılamazken, aynı şekilde jelatininin de özellikle işlenmiş gıdalarda tespitinde zorluklar yaşanıyor. Projeyle bu zorluklar çözümlenerek, proje sonunda helal gıda belgelendirmelerindeki gözetim ve denetimde kullanılabilecek, taşınabilir ve tek kullanımlık ürünlerin geliştirilmesi mümkün olacak. Projeyle geliştirilecek yerli ve özgün metotlar, helal gıda denetimi yapan TSE laboratuvarları tarafından yaygınlaştırılarak gıda sektörümüze kazandırılacak.
2018 yılı sonunda tamamlanması planlanan proje, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Gıda Enstitüsü araştırmacıları tarafından, TSE, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Yıldız Teknik Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilecek. Yaklaşık 1 milyon TL bütçeli Proje, TÜBİTAK 1003 Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projelerini Destekleme Programı tarafından destekleniyor.