TÜBİTAK MAM TEKNOFEST’te 7’den 77’ye Milyonları Ağırladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı yürütücülüğünde düzenlenen TEKNOFEST, 27 Nisan - 1 Mayıs tarihleri arasında İstanbul Atatürk Havalimanı'nda milyonlarca teknoloji tutkununu yeniden bir araya getirdi.

2018 yılından bu yana TEKNOFEST'te yarışlarıyla ve etkinlikleri ile yer alan TÜBİTAK, festival alanında çeşitli etkinlikler ve sergi ürünleriyle birlikte katılımcıları ağırladı.

Etkinlik boyunca en kalabalık ziyaretçi çadırından biri olan TÜBİTAK MAM, polisiye seven minik araştırmacılar için Olay Yerinde Parmak İzi Tespiti, yaşanılan deprem felaketi konusunda bilinci arttırmak için Anlık Deprem Gözlemleri - Türkiye Levhaları - Sismometre ile Yer Hareketlerini Anlık Ölçme, Arkeolojik kazılarda çıkarılan canlı kalıntıların tarihlendirilmesi için Karbon-14 Analizi ile Yaş Tayini, bilim severler için Mikroskopta Farklı Materyallerin Uygulanması, Atık Su Etkinlikleri, Sıvı Azot ile İlginç Deneyler ve Potasyum Klorat-Şeker Tepkimesi, eğitici materyaller öğrenmek isteyenler için Kesikli Çalışan Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından Hidrojen ve Güç Üretimi ve Yakıt Pili Masası, Gürültü Bariyeri, kutupları ziyaret edecekler için İGLU ile Kutuplara Yolculuk, Karbon Ayak İzi Ölçümü, CO2 Kaynakları ve Yutakları gibi birçok etkinlik ile ziyaretçilere birbirinden keyifli anlar yaşattı.

2023 BİYOTEKNOLOJİ İNOVASYON YARIŞMASI’NDA ÖDÜL HEYECANI

TEKNOFEST heyecanı Biyoteknoloji İnovasyon yarışmasında da hissedildi. TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında TÜBİTAK MAM yürütücülüğünde düzenlenen Biyoteknoloji İnovasyon Yarışması’nın dördüncüsü gerçekleştirildi.

Türkiye ve yurt dışında öğrenim gören lise, ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin katılımıyla biyoteknolojinin farklı alanlarında inovatif fikirlerin üretildiği yarışmada, yarışmacılar 3 gün boyunca jürilere sunumlarını gerçekleştirdi. Yarışmada ayrıca TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve TÜBİTAK Başkan Yardımcısı ve TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil de stantları gezerek projeler hakkında bilgi aldı.

Yarışmanın son gününde gençler, jüri özel sunum ödüllerini Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın elinden aldı.

Gençlerle sohbet eden Bakan Varank, ödül sahiplerini açıkladığı esnada bir de müjde verdi. Ödül alacak birinci, ikinci ve üçüncü takımların alacağı maddi ödülleri arttıran Varank, jüri özel sunum ödülü alacak öğrencilere de 25’er bin lira da para ödülü alacaklarını müjdeledi.

Yarışmada dereceye giren Fikir Kategorisi’nden Axolotl Team, Sütçü Kardeşler Takımı, SARS-Cov-AR-58 takımları, Üniversite ve Üzeri Fikir Kategorisi’nden Cross-Kingdom, BioHydroBattery, CHEMOtearPY, Üniversite ve Üzeri Proje Kategorisinden ise Prot-On, Agrinovation ve Hümikro takımları ödüllerini TEKNOFEST Yönetim Kurulu ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil’in elinden aldılar.

BİYOTEKNOLOJİ ve İNOVASYON YARIŞMASI

TEKNOFEST Biyoteknoloji İnovasyon Yarışması, “Üniversite ve Üzeri Proje Kategorisi”, “Üniversite ve Üzeri Fikir Kategorisi” ve “Lise Fikir Kategorisi” olmak üzere üç ayrı kategoride gerçekleştirilmiştir. Fikir Kategorisi'nde takımlar biyoteknoloji alanında özgün çalışmalarını ve teori üzerinde sunumlarını gerçekleştirdi.

Proje Kategorisi'nde ise takımlar biyoteknoloji alanında yaptıkları çalışmaları herhangi bir prototip ürüne dönüştürerek sergiledi.

Öğrencilerin proje anlatımlarının yanı sıra bir birinden değerli ve alanında uzman kişiler tarafından öğrencilere bilgilendirici seminerler verildi.

Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla, teknoloji geliştiren bir Türkiye için 6 yıldır düzenlenen festival, büyük bir coşkuyla kutlandı.

 

Fotoğraflar

TÜBİTAK MAM TEKNOFEST’te 7’den 77’e milyonları ağırladı.
12.05.2023
-A +A