TÜBİTAK 1512 Girişimcilik Destek Programı (BiGG) kapsamında, Girişimcilik ekosistemindeki dönüşümün bir parçası olan BİGG 2022 çağrısına, 163 kuruluşun dâhil olduğu 52 proje başvurusu gerçekleştirildi. Değerlendirmeler sonucunda 37 proje başvurusunun desteklenmesine karar verildi.
TÜBİTAK'ın "Birlikte Geliştirme ve Birlikte Başarma Yaklaşımı" ile güncellenen yeni Uygulayıcı Kuruluş modelinde, sektörel ve bölgesel iş birlikleri önceliklendirildi. TÜBİTAK MAM’da bu model kapsamında 2 proje ile kapılarını BİGG girişimcilerine açtı. BİGG-Bio ve BİGG-LABSOUT platformları ile Ülkemizin öncelikli bilim ve teknoloji hedefleri doğrultusunda birçok alanda, birleşme sağlanarak girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi hedefleniyor.
Dahil olduğumuz BİGG-Bio projesi ile, paydaş olduğumuz Marmara Teknokent, ODTÜ Teknokent ve ReDis Innovation ile yetkinliklerin birleştirilerek gıda-sağlık dikeyinde girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi amaçlanıyor. TÜBİTAK MAM, yaşam bilimleri alanında sahip olduğu güçlü altyapı ve teknik teknik uzmanlığını girişimcilerin hizmetine sunacak.
Bu kapsamda, TÜBİTAK MAM öncülüğünde hayata geçirilen ve Türkiye'de bir ilk olan Gıda Temalı Kuluçka Merkezi ve Türkiye Gıda İnovasyon Platformu'nun imkânlarından yararlanma fırsatı sunulacak.
EU-IPA INNOFOOD projesi, gıda ve içecek sektörlerinde faaliyet gösteren KOBİ'lerin, ürünlerinin kalite ve güvenliğini artırarak ve yeni katma değerli gıda ürünleri/süreçleri geliştirerek sektörlerin dış ve iç pazardaki rekabet gücünü artırma yolunda yardımcı olacak. INNOFOOD kapsamında, KOBİ'ler ve start-up'ların Ar-Ge ve inovasyon iş birliklerini teşvik etmek amacıyla Türkiye Gıda İnovasyon Platformu (TÜGİP – tugip.org.tr) kuruldu. Proje ile bilimsel ve teknoloji bilgisini aktarmak; kurumsal ağlar ve kümeler geliştirmek, kümeleri uluslararası ağlara bağlamak ve Türkiye'deki işletmelerin ArGe ve İnovasyon becerilerini geliştirmek amaçlanıyor.
BİGG-LABSOUT programı ile de Türkiyenin akademik girişimcilik odaklı ilk BİGG süreci başladı. ODTÜ Teknokent, Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUNUM), ODTÜ Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi (GÜNAM) ve ODTÜ MEMs merkezi ile akademisyen girişimci adaylarına; şirketleşmeye giden süreçte, TÜBİTAK MAM’ın güçlü altyapısı ile, akademisyenlere özel girişimcilik eğitim programları ve teknik mentorlük desteği ile yol gösterilecek.
BİGG-LABSOUT programının temel hedefi, bugüne kadar elde edilen deneyim ile Türkiye'de yer alan üniversitelerdeki akademisyenlerden fikirlerini/buluşlarını spin-out kurarak ticarileştirmek isteyen akademik girişimcileri bu konuda eğiterek, doğru bir iş planı ile pazara açılmalarını sağlıyor.
LABSOUT Konsorsiyumu tüm deneyim ve imkânlarını akademik girişimci adayları için kullanarak nitelikli, başarı şansı yüksek girişimlerin kurulması hedefleniyor. Böylece, katma değeri yüksek akademik girişimlerin sayısı artacak ve kapasite artırımı, istihdam artırımı ve ekonomik büyüme sağlanacak. Proje, akademik girişimcileri teşvik ederek, ayrıca ulusal inovasyon ekosistemine, Üniversitelerde sürdürülebilir ve ölçeklenebilir örnek akademik girişimcilik programı oluşturulması
ve Türkiye genelinde kurgulanan program ile girişim kurmak için kaynakların, fırsatların ve uzmanlığın eşit dağılımının sağlanması kapsamında katkı sunacak.