Türkiye’yi temsilen resmi davet ile TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezinden bir heyet İran’da Tebriz Uluslararası 4.Yüksek ve Yeni Teknolojiler Fuarını ziyaret ederek, Tebriz’de çeşitli görüşmelerde bulundu.
Tebriz temaslarına TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi adına Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Murat Makaracı ve Strateji Planlama Birim Yöneticisi Necdet Barlas katıldı.
İlk olarak Tebriz Başkonsolosluğunu ziyaret ederek Başkonsolos Çağlar Fahri Çakıralp ile görüşen TÜBİTAK MAM heyeti, ziyaretin ardından Tebriz'de bulunan Doğu Azerbaycan Rab'ı Reşidi Teknoloji ve Bilim Özel Bölgesi tarafından 10-13 Kasım 2016 tarihlerinde düzenlenen ve her yıl 2 milyon kişinin ziyaret ettiği bilgisi verilen Tebriz Uluslararası 4.Yüksek ve Yeni Teknolojiler Fuarının açılışına katılarak, fuardaki standları ziyaret etti ve incelemelerde bulundu.
Ziyaret kapsamında Tebriz Şehit Medeni Üniversitesi, Tebriz Üniversitesi, Doğu Azerbaycan Rab'ı Reşidi Teknoloji ve Bilim Özel Bölgesi Başkanlığı ve Tebriz Tarım Biyoteknoloji Merkezinde çeşitli toplantılara katılan MAM heyeti, yetkililer ile yaptığı görüşmelerin ve ziyaretlerin ardından, üniversitelerin rektörleri, Cumhurbaşkanı Bilim ve Teknoloji danışmanı, AFAD başkanı, Doğu Azerbaycan Vali Yardımcısı ve Rab'ı Reşidi Teknoloji ve Bilim Özel Bölgesi Başkanı Sn. Ali JAHANGİRİ ve Tebriz Belediye Başkanı Sadegh NAJAFİ ile biraraya geldi.
Görüşmelerde İran Tebriz Bölgesi ve TÜBİTAK MAM tarafları arasında karşılıklı bilimsel ve teknolojik işbirliği konuları görüşülerek, TÜBİTAK MAM yetkinlikleri olarak Tebriz bölgesi için Urumiye Gölü su kaynakları ve Tebriz şehir gürültü modellemesi, ılık karışım asfalt ve yol çizgi boyalarının kullanımı, atık pillerin değerlendirilmesi, sismolojik altyapının kurulması, jeotermal enerji kaynak araştırması ve santral kurulumu, bitki biyoteknolojisi, genom dizileme, biyoteknolojik ilaç ve dayanıklı gıda maddelerinin kullanımına yönelik projelerin geliştirilmesi ile TÜBİTAK modeli Bilim Merkezlerinin kurulmasına yönelik fizibilite çalışmalarının başlanması kararlaştırıldı.