TÜBİTAK MAM, İKLİM, KİMYA VE GIDA ALANINDAKİ ÇALIŞMALARINI SERGİLEDİ

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM), 24-28 Kasım 9.İİT Helal Expo & Dünya Helal Zirvesi, 24-27 Kasım Turkchem Eurasia 2022 ve 23-26 Kasım ENTECH - Sürdürülebilirlik ve Sıfır Atık Fuarı & Kongresi’ne katılım sağladı.

23 Kasım’da başlayan ENTECH fuarı kapsamında, “Bilim ve Teknoloji Temelli Yeşil Büyüme” Paneli düzenlendi. Panelin moderatörlüğü TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal tarafından gerçekleştirildi.

Panelde, Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD)  Genel Sekreteri Dr. Veysel Yayan, Türkiye Çimento Sanayicileri Birliği (TÜRKÇİMENTO) CEO’su Volkan Bozay, Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği (TKSD) Yönetim Kurulu Üyesi, Avrupa Kimya Endüstrileri Konseyi (CEFIC) Teknik Komite Üyesi Dr. Derya Erçıkan, Boğaziçi Üniversitesi Sürdürülebilir Kalkınma ve Temiz Üretim Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nilgün Cılız ve  TÜBİTAK Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Daire Başkanı Hande Alpaslan yer aldı.

Ayrıca, TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal tarafından Yeşil Dönüşüm başlıklı sunum gerçekleştirildi. 

Ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği fuarda, TÜBİTAK MAM tarafından Hibrit Kavitasyon Reaktörü, Elma kabuklarından elde edilmiş pektin, Şeker pancarı postasından elde edilmiş pektin, Peynir altı suyundan galaktooligosakkarit (GOS) ürünleri sergilendi. Sıfır atık konsepti ile deniz çöpü ve sahil çöpleri üzerine yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildi.

TÜBİTAK MAM Araştırmacıları ve Sektörün lider markaları tarafından, Katı Atık Yönetiminde Sıfır Atık Konsepti, LOUISE Low-Cost CO2 Capture By Chemical Looping Combustion Of Waste-Derived Fuels Projesi, Ülkemiz Kıyısal Alanlarında Sahil Çöpleri ve Mikroplastik Kirliliğine Ait Değerlendirmeler Atıkların Sıfır Atık Konseptinde Yönetilmesi, Su Güvenliği Erken Uyarı Sistemi ile Çözünmüş Oksijen ve SAİS Kabini sunumları gerçekleştirildi.

Eş zamanlı olarak İstanbul Fuar Merkezi’nde başlayan Uluslararası Kimya Sanayi Fuarları Turkchem Eurasia 2022 ve HELAL EXPO fuarları da sektör temsilcileri tarafından yoğun ilgi ile karşılandı.

“9. Uluslararası Özel, Spesifik Kimyasallar, Genel Kimyasallar, Petrokimyasallar, Laboratuvar, Ölçüm Cihazları, Proses ve Otomasyon Endüstrisi, Paketleme, Geri Dönüşüm ve Çevre Teknolojileri Fuarı” TURKCHEM’de, TÜBİTAK MAM; Hidroksiklorokin Sülfat Etken Maddesi, HES Korozyon Önleyici Kaplama, Fotopolimer 3D ve Yüksek Performanslı Polimer Reçine Sistemleri ile katılım sağladı. Bunun yanında; Marmara Araştırma Merkezi’nde Kimya sektörü ile yapılan çalışmalar katılımcılara aktarıldı. Firmalar ile olası iş birlikleri ve projeler ile ilgili görüş alışverişlerinde bulunuldu.

9.İİT Helal Expo & Dünya Helal Zirvesi kapsamında ise; Gıda alanında ülkemizi temsil eden yerli ürünlerimiz ve test materyallerimizle yerimizi aldık. Asya, Avrupa ve Afrika'dan bir çok şirketin katıldığı fuarda, işleme ve hijyen standartlarından ötürü helal ürünlere yoğun ilgi gösterildi.

 Bu yıl "Sürdürülebilir Ticaret İçin: Global Helal Endüstrisinin Gelişimini tüm yönleri ile Keşfedin" mottosuyla gerçekleştirilen Dünya Helal Zirvesi'nde; TÜBİTAK MAM tarafından sergilenen Helal Sertifikasyonunda Kullanılabilecek Referans Malzemeler ve Yeterlilik Test Materyalleri, Hassas Domuz DNA'sı Tespiti Teknolojisi, Bitki Spesifik Şeker Pancarı ve Şeker Kamışı Geni Taranması Teknolojisi, Sığır Ürünlerinde Sakatat ve Yabancı Doku Tespit Kiti, Jelatin İkamesi Modifiye Nişasta, Elma Pektini, Bağışıklık Sistemini Destekleyici ve Antiviral-Antibakteriyel Ürünleri, Propolisli Boğaz Spreyi, SARS-COV-2 Virüsüne Karşı Koruyucu Pastil/Çiğneme Tableti, Dirençli Nişasta, Bitki Ekstreleri, Anti-Diyabetik Gıda Takviyeleri, Instant Çay, Biberiyeden Doğal Antioksidanlar ve Prebiyotik Gıda Takviyesi Galaktooligosakkarit (GOS) ürünleri hakkında bilgiler verildi.

Fotoğraflar

TÜBİTAK MAM, İKLİM, KİMYA VE GIDA ALANINDAKİ ÇALIŞMALARINI SERGİLEDİ
01.12.2022
-A +A