TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM), İstanbul Teknik Üniversitesi ve TG Expo’nun düzenlediği NADMEX - Afet Yönetimi Fuarı ve Zirvesi'nde, afet yönetimi ve deprem çalışmalarına yönelik geliştirdiği ileri teknolojilerle önemli bir katılım sağladı. Bu yılki zirve, afetlere karşı mücadelede ulusal ve uluslararası stratejilerin geliştirilmesine odaklanırken, TÜBİTAK MAM’ın projeleri büyük ilgi gördü. Fuar boyunca afet yönetimi alanında yürütülen yenilikçi çözümler sergilenirken, depreme hazırlık ve müdahale süreçlerinde etkin teknolojilerin kullanımı tartışıldı.
TÜBİTAK MAM, NADMEX Afet Yönetimi Fuarı'nda Yenilikçi Deprem Çözümleri ile Öne Çıktı
TÜBİTAK MAM, etkinlikte başta deprem olmak üzere çeşitli afetlerle mücadelede geliştirdiği üç önemli teknoloji ile yer aldı:
Enkaz Altı İnsan Tespit Sistemi, olası bir deprem ya da afet sonrası enkaz altında kalan insanların tespitini hızlandırmak ve kurtarma ekiplerinin doğru noktalara odaklanmasını sağlamak amacıyla geliştirildi. Bu sistem, enkaz altındaki kişilerin hayat kurtarma süreçlerinde kritik bir rol oynuyor. Kullanıcı dostu ve taşınabilir yapısı sayesinde, acil müdahale ekipleri tarafından hızlıca kurulup kullanılabiliyor.
Deprem Sonrası Acil Gözlem Araştırmaları (DEPAR) projesi, büyük depremler (M>6) sonrasında meydana gelen artçı depremleri yakından izleyerek gözlem süreçlerini etkin kılmak ve depremden etkilenen bölgelerdeki tehlikeyi ortaya koyarak yapılacak acil müdahaleleri yönlendirmek için geliştirildi. DEPAR, deprem sonrası ilk saatlerde yapılacak gözlemlerin ve alınacak kararların doğruluğunu artırmayı hedefliyor.
Son olarak DAFZ Boyunca Yer Alan İller İçin Zemin Sınıflaması & Sismik Tehlike Değerlendirme Programı ise Türkiye'nin deprem kuşağındaki kritik illerinde, zemin özelliklerine bağlı olarak deprem tehlikesini ve olası hasar dağılımını öngörerek, depremlere karşı dayanıklılığı artırmayı amaçlıyor. Bu program ile yerel yönetimlerin afet yönetimi, kentsel dönüşüm ve şehir planlama süreçlerinde daha hızlı ve bilinçli kararlar almasını sağlayacak bilimsel veri tabanı oluşturuluyor.
TÜBİTAK MAM’ın NADMEX Fuarı’nda sergilediği bu ileri teknolojiler, deprem ve diğer afetlere karşı daha hızlı ve etkili müdahale imkanı sunarken, aynı zamanda afet öncesi stratejik hazırlıkları güçlendirmek için önemli bir kaynak oluşturuyor. Türkiye’nin deprem kuşağında yer aldığı gerçeği göz önünde bulundurularak, bu projelerin ulusal ve uluslararası düzeydeki önemi etkinlik süresince özellikle vurgulandı. Ayrıca, etkinlik boyunca yapılan oturumlarda, afet yönetimi alanında bilimsel araştırmaların ve teknolojik gelişmelerin daha geniş kitlelere yayılması ve iş birliklerinin artırılması gerektiği dile getirildi.