Dünyanın En Büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST’in altı gün süren görkemli şöleni muhteşem bir kapanış töreni ile tamamlandı. Bu yıl, TEKNOFEST KARADENİZ toplamda 1 milyon 250 binden fazla kişiye ev sahipliği yaptı.
TEKNOFEST, geride bıraktığı 6 gün boyunca teknoloji, bilim, havacılık-uçuş gösterileri, sergiler, zirveler, atölyeler, sahne gösterileri, konserler ve etkinliklerle dolu programıyla Karadenizlilere unutulmaz anlar yaşattı.
TÜBİTAK MAM yürütücülüğünde gerçekleştirilen 2022 TEKNOFEST Biyoteknoloji İnovasyon Yarışması, 5-7 Ağustos tarihleri arasında Trabzon Akyazı Stadyumu’nda gerçekleştirildi. Her sene başvuru sayısı artan Biyoteknoloji İnovasyon Yarışması’na bu sene toplamda 3592 başvuru alındı. Fikir ve proje kategorilerinde lise, üniversite ve lisansüstü seviyede yüzlerce öğrenci takımlarını kurarak yarışma heyecanına ortak oldu.
Biyoteknoloji İnovasyon Yarışmasında, dereceye giren yarışmacıların yanı sıra iki takım TÜBİTAK MAM Özel Jüri Ödülünü almaya hak kazandı. TÜBİTAK MAM Özel Jüri Ödülü kapsamında, öğrenciler bir haftalık bir süre zarfında MAM’daki çalışmaları ve altyapıları yerinde inceleme fırsatı yakaladı.
Bursa Teknik Üniversitesi öğrencilerinin kurmuş olduğu GİFACUP takımı, selüloz üretimi ile ilgili altyapı ve deneme reaksiyonları, Polimer Grubu altyapısı ve deneme testler, 3B altyapısı ve deneme testler, Medikal Biyoteknoloji Grubu ve Gıda İnovasyon Teknolojileri Grubu’nda 1 hafta boyunca çalışmaları yakından gözlemledi.
Gezi ile ilgili görüşlerini dile getiren takım kaptanı İrem AYBEYAZ, “Biz buraya geldiğimiz zaman her yeri gezme fırsatımız oldu. İlk iki gün Kimya bölümündeydik, daha sonrasında Malzeme ve Gıda bölümüne gittik. Burada yapılan çalışmaları görmüş olduk, bu şekilde fikirlerimiz daha da gelişti. Hocalarımız burada bizlerden hiçbir şeyi sakınmadı, o konuda çok mutluyuz. Tüm projelerden detaylı bir şekilde bilgi edindik. Daha sonrasında kullanılan tüm cihazları tanıma fırsatımız oldu. Cihazlar ayrıntılı bir şekilde anlatıldı. Bize okulda tabii ki bunlar ders olarak da anlatılıyor ancak teorik boyutta kalıyordu. Burada hepsinin çalışma mekanizmasını öğrenmiş olduk. Projemize nasıl entegre edebiliriz diye düşündük. Bir haftalık süre içerisinde hem projemiz açısından hem de kendi gelişimimiz açısından çok faydalı oldu. Bir hafta çok kısa bir süre gibi gözükebiliyor ama biz haftayı çok dolu geçirdik o yüzden çok verimliydi. Bir aya sığabilecek tüm eğitimi biz bir haftada almış olduk.” İfadelerini kullandı.
Yarışmacılar, verilen ödülden dolayı TÜBİTAK Başkanı Sayın Hasan MANDAL’a ve TÜBİTAK Başkan Yardımcısı ve TÜBİTAK MAM Başkanı Sayın Ahmet YOZGATLIGİL’e teşekkür etti.