Rekabetçi Sektörler Programı bünyesinde hayata geçirilen INNOFOOD Projesi kapsamında, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Yaşam Bilimleri Başkan Yardımcılığı ve Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) iş birliği ile kurulan Pilot Ölçekli Antep Fıstığı İşleme Tesisi’nin açılış töreni, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Gaziantep-Nizip Karayolu üzerinde kurulan Pilot Ölçekli Antep Fıstığı İşleme tesisinin açılış törenine, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, önceki dönem Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, TÜBİTAK Başkanı Hasan MANDAL, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı ve TÜBİTAK MAM Başkanı Ahmet YOZGATLIGİL, INNOFOOD Proje Koordinatörü Cesarettin Alaşalvar ile kurum müdürleri ve protokol üyeleri katıldı.
Açılış töreninin ardından Bakan Varank ve beraberindeki heyet, Pilot Ölçekli Antep Fıstığı İşleme Tesisini gezerek, incelemelerde bulundu.
Tesis ile Gaziantep'te Antep fıstığı için bilimsel ve teknolojik açıdan tam donanımlı, pilot ölçekte işleme hattı kurularak fıstık işleme koşullarının iyileştirilmesi hedeflenmektedir. Pilot Ölçekli Antep fıstığı İşleme Hattı, fıstığın geleneksel yöntemler yerine yüksek teknolojiyle çok daha kaliteli ve sağlıklı bir şekilde işlenmesine olanak sağlamak, bölgedeki sanayicinin ve diğer kurumların Ar-Ge ve hijyenik fıstık üretimine olan ilgisini artırmak amacıyla kurulan ve sunduğu AR-GE hizmetleriyle de sektörde rol model oluşturacaktır.
6712 metrekare alan üzerine kurulmuş tesiste yer alan 1 milyon 526 bin 879 Euro bedelindeki makineler, INNOFOOD projesi kapsamında tedarik edilmiş ve altı adet üniteden oluşmaktadır. Bu üniteler, Temizleme, kavlatma (ıslama ve kabuk soyma), Çıtlatma, Kavurma, Kırma ve Paketleme hattından oluşmaktadır. Tesis, Saatte 2 ton olmak üzere günlük maksimum 30 ton kuru kırmızı kabuklu fıstık işleme kapasitesine ve saatte 1 ton kavrulmuş antepfıstığı ve saatte 1 ton kavrulmuş iç fıstık ürün çıkışı sağlanabilmektedir.
Antep fıstığının ana vatanı Gaziantep'te açılan Pilot Ölçekli Entegre Antep Fıstığı İşleme Tesisi, fıstığın ileri teknoloji ile işlenip kalite ve gıda güvenliğinin en üst seviyede tutulmasına katkı sağlayacak.
IPA-INNOFOOD PROJESİ NEDİR?
Gıda Endüstrisinde Bölgesel Rekabet Edebilirliği Geliştirmek Amacıyla Araştırma ve Yenilik Tesislerinin Kurulması Projesi (INNOFOOD), ülkemizin kalkınmada öncelikli bölgeler olarak tanımlanan 12 Düzey II bölgesi başta olmak üzere tüm Türkiye’de, gıda ve içecek sektöründe hizmet veren KOBİ'lere destek olmak amacıyla araştırma, laboratuvar ve yenilik tesislerinin kurulmasını kapsayan büyük bir altyapı yatırımı ve Ar-Ge projesidir. Proje ile gıda ve içecek sektöründe hizmet veren KOBİ'lerin; ürün kalitesini ve güvenliğini iyileştirmelerine, Ar-Ge temelli ürün/üretim teknolojisi geliştirmelerine, uluslararası ve ulusal pazarda rekabet etme gücünü arttırmalarına destek olunması amaçlanıyor.
Bu amaca hizmet etmek üzere proje sayesinde gıda ve içecek sektöründe yer alan tüm aktörler için bir iletişim ağı ve kümelenme platformu olan TÜBİTAK MAM öncülüğünde Türkiye Gıda İnovasyon Platformu (TÜGİP) oluşturuldu. İleri gıda güvenliği laboratuvarı ve pilot işleme tesislerinden oluşan Gıda İnovasyon Merkezi ile bölgesel laboratuvarlar ve sistemlerinin kurulma süreçlerinde son aşamaya geliniyor.