NİTRATA HASSAS BÖLGELERİN BELİRLENMESİ ÇALIŞTAYI DEVAM EDİYOR

“Nitrata Hassas Bölgelerin Belirlenmesi ve Eylem Planlarının Hazırlanması” Projesi çalıştayı ile Akdeniz, Ege ve Marmara Bölgeleri için paydaş toplantıları 8-12 Kasım 2021 tarihlerinde Kuşadası Aydın’da Otium Sealight Beach Resort’da düzenleniyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı (TOB), Tarım Reformu Genel Müdürlüğü (TRGM) tarafından desteklenen ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) tarafından gerçekleştirilen proje, 2018 yılında başlamış olup 2022 yılı Haziran ayında tamamlanacaktır.  Projede, nitrat açısından kirlenmiş ve/veya yakın gelecekte kirlenmesi muhtemel alanlar olarak tanımlanan Nitrata Hassas Bölgelerin belirlenmesi, belirlenmiş olan bu bölgelerde, tebliğ ekinde verilen “İyi Tarım Uygulama Kodu” belgesine göre bölgeye özel seçilmiş tedbirlerin uygulanması ve uygulanacak tedbirlerin fayda-maliyet analizlerinin yapılması amaçlanıyor.

Proje kapsamında ülke çapında pek çok konu uzmanı üniversite ile iş birliği yapılıyor. Bu üniversitelerden Ege Üniversitesi, Isparta Uygulama Bilimleri Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi uzman öğretim üyeleri toplantıda çalışma konuları hakkında bilgi paylaşımında bulunacaklardır.

Toplantı 8 Kasım 2021 tarihinde açılış konuşmaları ile başladı. Açılış konuşmaları, TÜBİTAK MAM ÇTÜE Enstitü Müdür V.  Dr. Selma Ayaz, TOB TRGM Tarımsal Çevre ve Doğal Kaynakları Koruma Daire Başkanı Dr. Ali Kılıç Özbek, Aydın İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Ökdem, TOB TRGM Genel Müdür Yardımcısı Dr. Metin Türker tarafından yapıldı.

Açılış konuşmacıları, su kaynaklarındaki kalitenin iyileştirilmesi ve korunması için kirlenme üzerinde büyük etkisi olan yayılı kirleticilerin belirlenmesi ve kontrolünün son derece önemli olduğunu,  ülkemizde tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yaygın olmasının bu kirleticilerin dikkate alınmasının gerekliliğini bir kat daha arttırdığını belirtti. Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından su kaynaklarımızın tarımsal kaynaklı kirliliğe karşı korunması amacıyla çok önemli çalışmalar yürütüldüğü belirtildi.

Toplantı gündeminde ilk gün TOB TRGM Çalışma Grubu Sorumlusu Yusuf Gürbüz tarafından “Tarımsal Kirliliğin Kontrolü ve Yönetim Çalışmaları”, TÜBİTAK MAM ÇTÜE Proje Ekibi adına Dr. Mehmet Dilaver ve Kocaeli Üniversitesinden Prof. Dr. İrfan Yolcubal tarafından “Nitrata Hassas Bölgelerin Belirlenmesi (Yöntem ve Sonuçlar)”, Isparta Uygulama Bilimleri Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mert Dedeoğlu ve Çukurova Üniversitesinden Prof. Dr. Haydar Şengül tarafından “Nitrat Eylem Planlarının Hazırlanması ve Fayda-Maliyet Analizi” konularında sunumlar yapıldı. Toplantı, Ege Bölgesi, Akdeniz Bölgesi ve Marmara Bölgesi havzaları ile ilgili belirlenmiş Nitrata Hassas Bölgelerin, Eylem Planlarının ve Fayda Maliyet Analizlerinin TOB Proje Ekibi, TÜBİTAK MAM Proje Ekibi, iş birliği yapılan üniversite uzman öğretim üyeleri ve toplantı katılımcıları ile birlikte köy ölçeğinde değerlendirildiği bölümlerle devam edecek.

Toplantı, Tarım ve Orman Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatından, Üniversitelerden, Sivil Toplum Kuruluşlarından yaklaşık 240 kişinin katılımı ile gerçekleştiriliyor.

Fotoğraflar

NİTRATA HASSAS BÖLGELERİN BELİRLENMESİ ÇALIŞTAYI DEVAM EDİYOR
11.11.2021
-A +A