18 ülkeden paydaşların yer aldığı LOUISE Projesi (Efficient Low-Cost CO2 Capture from Waste-Derived Fuels Using Chemical Looping Combustion) 2. Genel Kurul Toplantısı 6 Ekim 2022 tarihinde TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nde (MAM) gerçekleştirildi.
2. Genel Kurul Toplantısına; TÜBİTAK Başkan Yardımcısı ve TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil, TÜBİTAK MAM Enerji Teknolojileri Başkan Yardımcılığı Temiz Enerji Teknolojileri Araştırma Grubunun Başuzman Araştırmacıları Doç. Dr. Işıl Işık Gülsaç, Dr. Ufuk Kayahan, Dr. Berrin Engin, Dr. Yeliz Çetin, Dr. Ersin Üresin, Y. Müh. Ömer Orçun Er ve Özgür Can Korkmaz; Proje Paydaşı Kurumlardan ise; Jochen Ströhle (TUDA), Philipp Mohn (TUDA), Oğuzhan Narin (DL), Zuoan Li (SINTEF), Yngve Larring (SINTEF), Kostis Atsonis (CERTH), Dionisis Stefanitsis (CERTH), Marie Kaiser (CHEMIN), Didem Nedret İnceoğlu (ERDEMİR), Erdal Ünal (ERDEMİR), Tuğçe Oturakkaya (SOCAR), Celal Güvenç Oğulgönen (SOCAR) katılım sağladı.
Toplantı, TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil’in açılış konuşması ile başladı. Yozgatlıgil konuşmasında, “Artan Karbondioksit (CO2) emisyonlarını kontrol altına almaya yönelik ulusal ve uluslararası Ar-Ge çalışmaları hızla devam etmektedir. TÜBİTAK MAM olarak karbondioksit emisyonlarının azaltılmasına yönelik önemli alternatiflerden birisi olan karbon tutma değerlendirme ve depolama (CCUS) teknolojilerini çok önemsiyor ve bu teknolojiler üzerinde yoğun olarak çalışıyoruz. Merkezimizde bu kapsamda Kimyasal Absorpsiyonlu tutma, membranlı ayırma, oksiyanma ve kimyasal döngü yakma teknolojileri gibi çok farklı karbon tutma teknolojilerinin geliştirilmesi üzerine projeler devam ediyor” vurgulamalarını yaptı.
Temiz Enerji Teknolojileri alanında TÜBİTAK MAM’ın 2000 yılından beri birçok proje tamamladığını belirten Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil, CCUS Teknolojilerinin yanı sıra alternatif yakıtlar, hidrojen üretimi ve kullanımı üzerine uygulamalı Ar- Ge ve pilot ölçek seviyesinde projeler gerçekleştirdiklerini vurguladı.
Yozgatlıgil konuşmasını, toplantıya katılım sağlayan paydaşlara teşekkür ederek tamamladı. Sonrasında, LOUISE projesi iş paketlerine yönelik paydaş kurumlar tarafından sunumlar gerçekleştirildi.
TÜBİTAK MAM Enerji Teknolojileri Başkan Yardımcılığı bünyesinde bulunan Biyokütle, Kömür Yakma ve Gazlaştırma Laboratuvarı, İleri Kömür Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi ve Biyokütle, Kömür Yakma ve Gazlaştırma Demonstrasyon sahaları gezilerek proje paydaşlarına yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildi