Köklüce Hidroelektrik Santrali’ne Ziyaret

Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ)’a ait Tokat il sınırlarında bulunan Köklüce Hidroelektrik Santrali TÜBİTAK MAM Enerji Enstitüsü tarafından rehabilite edilerek 11 Şubat 2016’da EÜAŞ’a teslim edilmiştir. Yapılan çalışmaları yerinde görmek ve bilgi almak amacıyla Tokat Valisi Sn. Cevdet Can, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü  Prof. Dr. Sn. Mustafa Şahin, TÜBİTAK Genel Sekreteri Sn. Arif Koyuncu, TÜBİTAK MAM Başkanı Doç. Dr. Sn. Bahadır Tunaboylu, EÜAŞ Genel Müdür Yardımcısı Sn. Nurettin Kulalı, TÜBİTAK MAM Enerji Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Sn. Abdulkadir Balıkçı, EÜAŞ HES Dairesi Başkanı Sn. Ergin Erayman, Niksar Kaymakamı Sn. Selami Kapankaya, Almus Kaymakamı Sn. Fatih Çelikkaya, Niksar Belediye Başkanı Sn. Özdilek Özcan, Almus Belediye Başkanı Sn. Hasan Hüseyin Arıkan’ın katılımlarıyla 10 Mart 2016’da Köklüce HES’e teknik bir gezi düzenlenmiştir.

Gerçekleştirilen teknik gezide öncelikle Almus – Köklüce HES İşletme Müdürü Sn. İbrahim Demir santral hakkında katılımcılara genel bilgiler aktarmıştır. Daha sonra TÜBİTAK MAM Enerji Enstitüsü çalışmaları hakkındaki bilgi veren Dr. Balıkçı yapılan işbirliği nedeniyle EÜAŞ'a teşekkürlerini ileterek EÜAŞ ile birlikte daha büyük işler yapmak istediklerini vurgulamıştır. Dr. Balıkçı’dan sonra proje yöneticisi Yük.Müh. Coşkun Aziz Türkmen Köklüce HES Rehabilitasyon projesi hakkında detaylı bir sunum yapmıştır. Yapılan sunumlar sonunda EÜAŞ Genel Müdür Yardımcısı Sn. Nurettin Kulalı TÜBİTAK ekibiyle yapılan çalışmalardan duyduğu memnuniyeti dile getirmiş ve kendisine TÜBİTAK Genel Sekreteri Sn. Arif Koyuncu tarafından bir plaket takdim edilmiştir. Daha sonra Tokat Valisi Sn. Cevdet Can’ın ve beraberindeki heyet santrali gezerek yapılan çalışmalar hakkında ayrıntılı bilgi almıştır.

Ülkemiz elektrik enerjisinin %25’i hidroelektrik kaynaklardan elde edilmektedir. Bu manada hidroelektrik santral bileşenlerinin yerli imkânlarla tasarlanarak üretilmesi ve dolayısıyla enerji alanında dışa bağımlılığın azaltılması son derece önemlidir. Köklüce HES Rehabilitasyon projesi de bu kapsamda büyük önem taşımaktadır. Proje kapsamında tasarlanıp üretilen güncel teknolojiye sahip senkron jeneratör ikaz sistemleri, son yıllara kadar ithal edilen bir teknoloji olup Türkiye’de ilk defa TÜBİTAK MAM Enerji Enstitüsü tarafından tasarlanıp üretilmiştir. İkaz sistemlerine ek olarak, jeneratör koruma ve senkronizasyon sistemleri, jeneratör çıkış ve nötr hücreleri, akım – gerilim ölçü trafoları ile güç trafoları da proje kapsamında yenilenmiştir.

Fotoğraflar

Köklüce Hidroelektrik Santrali’ne Ziyaret
24.03.2016
-A +A