İstanbul ve Gaziantep’te Kutup Rüzgarı

TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitümüzün koordinatörlüğünde yürütülen Avrupa Komisyonu’nun Marie Skłodowska-Curie Eylemleri, “Avrupa Araştırmacılar Gecesi” kapsamında yürütülen EDUCATE projesi 30 Eylül- 1 Ekim tarihlerinde İstanbul Tuzla Şelale Park ve Gaziantep Festival Park’ta gerçekleştirildi.

Proje dâhilinde yapılan etkinliklerde kutup araştırmalarının günlük hayatımız üzerindeki etki ve faydaları anlatılarak toplum genelinde kutup bölgeleri ve küresel iklim değişikliği konusundaki farkındalığı arttırılması ve ilgili araştırma ve araştırmacıların kamuoyunda tanıtılması hedeflendi.

Ankara Üniversitesi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İstanbul Teknik Üniversitesi, Tuzla Belediyesi ve Yaşar Üniversitesi ortaklığında düzenlenen etkinlikler kapsamında 7’den 70’e halka kutup bilimleri anlatıldı. Bu kapsamda çeşitli bilim atölyeleri, sergiler, oyunlar, yarışmalar, belgesel gösterimleri ve konserler gerçekleştirildi. Kutup bölgelerine ayak basmış ve kutup bilimlerinde çalışmalarını sürdüren araştırmacıların sunumları ile kapsamlı bir bilinçlendirme yapıldı. Paydaşlarımızdan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortak olarak düzenlenen resim yarışması sonucunda dereceye girenlere ödülleri 30 Eylül günü İstanbul Tuzla Şelale Park’ta ana sahnede takdim edildi.

Gaziantep’ten Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın ile A.B.D.’den Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı, İstanbul’dan Tuzla Belediye Başkan Yardımcısı Tülay Kalav, TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil ve TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitü Müdürü Prof. Dr. Burcu Özsoy ile canlı bağlantı kuruldu. Gecenin anlam ve önemi vurgulayan konuşmalardan sonra ilerleyen saatlerde Avrupa’nın her yerinde eş zamanlı olarak gerçekleşen diğer Araştırmacılar Gecesi projelerinden gelen videolarla hem ulusal hem de uluslararası bir etkileşim sağlandı. 

30 Eylül akşamı İstanbul ve Gaziantep’te konserlerle ilk gün tamamlandı. Gecenin ilerleyen saatlerinde de İstanbul’da DJ performansları, Gaziantep’te ise teleskoplarla gece gözlem etkinliği 00.30’a kadar devam etti.  Tüm gün süren etkinliklere ayrıca çevre il ve ilçelerden birçok yaş aralığında öğrenciler de katılım sağladı. Kayıtlara göre Gaziantep ve İstanbul’da toplam 50.000 katılımcıya erişildi.

Etkinlikler hakkında detaylı bilgilere proje internet sayfasından ulaşabilirsiniz:

https://educate-night.org/

Fotoğraflar

İstanbul ve Gaziantep’te Kutup Rüzgarı
06.10.2022
-A +A