“Havacılık Teknolojileri Test ve Mükemmeliyet Merkezi-Havacılık Sanayii Sertifikasyon, Test Altyapı ve İhtiyaçlarını Belirleme Çalıştayı”

TÜBİTAK MAM ‘’Havacılık Sanayii Sertifikasyon, Test Altyapı ve İhtiyaçlarını Belirleme Çalıştayı’na katıldı.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Malzeme Enstitüsü tarafından yürütülen “Havacılık Teknolojileri Test ve Mükemmeliyet Merkezi (HTTMM) Fizibilite Etüdü Projesi” kapsamında düzenlenen “Havacılık Teknolojileri Test ve Mükemmeliyet Merkezi – Havacılık Sanayii Sertifikasyon, Test Altyapı ve İhtiyaçlarını Belirleme Çalıştayı” 26 Nisan 2017 tarihinde TÜBİTAK TÜSSİDE’de gerçekleştirilmiştir.

Çalıştaya 50’den fazla kurum ve kuruluştan 180’nin üzerinde kişi katılmıştır. Çalıştay, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı (UDHB) Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdür V. Dr. Cihan KANLIGÖZ, TÜBİTAK MAM Başkan Yardımcısı Dr. İbrahim BEKAR ve STM Mühendislik ve Danışmanlık Genel Müdür Yardımcısı Murat İKİNCİ’nin açılış konuşmalarıyla başlamış; sektör temsilcileri, Hüseyin FAZLA (TUSAŞ Uçuş Başkanı), Burak ŞAHİN (THY Teknik Ar-Ge Başkanlığı Tasarım Geliştirme ve Projeler Md.), Kahraman ÇOBAN (TEİ Tasarım Mühendisliği Direktörlüğü, Motor Prototip ve Test Müdürlüğü Kıdemli Teknik Lider), Ömer Faruk İLTER (ASELSAN MGEO Kalite Yönetim Direktörü), İlhami KELEŞ (SAHA İstanbul Genel Sekreteri), Hüseyin TAŞAN (TSE Marmara Bölge Koordinatörü), Emrah Can ÇETİNKAYA (UDHB SHGM Sertifikasyon Koordinatörü) ve Evren YÜCEL’in (SSM Şube Müdürü) sunumlarıyla devam etmiştir. TÜBİTAK MAM Malzeme Enstitüsü’nden Proje Yürütücüsü Dr. Özgür DUYGULU’nun “HTTMM Projesi Kapsamında Yapılan Çalışmalar” ve “Çalıştay Gruplarının Çalışma Programı Hakkında Bilgi Verilmesi” sunumları sonrasında öğleden sonra çalıştay düzenine geçilmiştir.

Çalıştayın öğleden sonraki bölümünde katılımcılar 4 çalışma grubuna ayrılmıştır.
1. Uçuş dinamiği test çalışmaları (rüzgâr tüneli, uçuş testleri, uçuş kontrol)
2. Yapısal ve malzeme test çalışmaları
3. Çevresel şartlar test çalışmaları
4. Özel testler

Havacılık Teknolojileri Testleri özelinde GZFT (Güçlü Zayıf Yönler Fırsatlar Tehditler-SWOT) analizi ve eş zamanlı risk analizi yapılmıştır.

Tüm katılımcıların katılımıyla Vizyon belirlenmiştir. Paydaşların gelecek yıllara ilişkin planları da göz önünde bulundurularak, ülkemizin gelecek 10 ve 20 yıl içindeki havacılık stratejileri belirlenmiştir.

Çalıştay katılımcısı kurum ve kuruluşlardan elde edilecek olan bilgiler doğrultusunda ülkemiz yol haritasında bulunan projelerin gerektirdiği test altyapı ihtiyaçları, bu ihtiyaçlara yönelik teknik gereklilikler, kalite, akreditasyon ve sertifikasyon ile ilgili ihtiyaçlar, mevzuat ile ilişkili öneriler ortaya konacaktır. Bu bilgilerden yola çıkarak önceliklendirme çalışması gerçekleştirilmeye çalışılmış ve mükemmeliyet merkezi fonksiyonları tartışılmıştır.

HTTMM kapsamında mevzuat gözden geçirilmiş ve yapılması gereken değişiklikler ve ilave edilmesi gereken hususlar tespit edilerek, ihtiyaç duyulabilecek öneriler sunulmuştur. HTTMM kuruluş işletme idame modelleri tartışılmış ve merkezin nerede ve nasıl kurulması gerektiği görüşülmüştür.

Çalıştay, grup moderatörlerinin sunumları ve TÜBİTAK MAM Malzeme Enstitüsü Grup Koordinatörü Başuzman Araştırmacı Doç. Dr. Havva KAZDAL ZEYTİN, UDHB Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Hasan PEHLİVAN ve Genel Müdür Yrd. V. Dr. Hamza GERÇEKCİOĞLU’nun genel değerlendirmeleri sonrasında, Genel Müdür V. Dr. Cihan KANLIGÖZ’ün teşekkür konuşması ile sona ermiştir.

Fotoğraflar

“Havacılık Teknolojileri Test ve Mükemmeliyet Merkezi-Havacılık Sanayii Sertifikasyon, Test Altyapı ve İhtiyaçlarını Belirleme Çalıştayı”
27.04.2017
-A +A