“2nd Graphene and Related Technologies: from Laboratory to Industry – 2015” konferansı TÜBİTAK MAM Malzeme Enstitüsü, Sabancı Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nin ortak katkıları ile 15-16 Ekim 2015 tarihinde İstanbul’da düzenlendi.
Grafenin önemini vurgulamak, Türkiye’de oluşabilecek potansiyel pazarları belirlemek ve bir yol haritası çıkarmak üzere, 15-16 Ekim 2015 tarihlerinde İstanbul Kozyatağı Hilton Otel’de “Laboratuvardan Endüstriye Grafen ve İlgili Teknolojiler” adlı konferansın ikincisi düzenlenmiştir.
Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Merkezi Direktörü Dr. Volkan ÖZGÜZ’ün açılış konuşması ile başlayan konferans, UC Riverside Üniversitesinden Prof. Dr. Cengiz ÖZKAN ve TÜBİTAK MAM Başkan Yardımcısı Dr. İbrahim BEKAR’ın konuşmaları ile devam etmiştir. Dr. İbrahim BEKAR tarafından yapılan tanıtım sunumunun ardından TÜBİTAK MAM’ın nanoteknoloji ve grafen ile ilgili vizyonundan bahsedilmiştir.
21. yüzyılın mucizevi malzemesi olan grafen, karbon atomunun bal peteği örgüsü şeklindeki iki boyutlu ve bir atom kalınlığında bir yapıdır ve olağanüstü mekanik, kimyasal, bariyer özelliği, yüksek elektrik iletkenliği ve yüksek yüzey alanı olan bir malzemedir. Grafen tabakaları grafitin yapısında bulunmakta olup van der waals bağları ile birbirlerine tutunmaktadırlar. Grafen üretimi için ark plazma, kimyasal buhar depolama ve kimyasal eksfoliasyon olmak üzere üç farklı teknik yaygın olarak kullanılmaktadır. Grafen olağanüstü özellikleri sayesinde kompozit malzemelerde, hidrojen depolamada, bataryalarda, süperkapasitörlerde, dokunmatik ekranlarda, transistörlerde, sensörlerde ve su arıtımında kullanabilme imkanı bulabilmektedir. Bu konularda dünyada grafen üzerine ciddi yatırımlar yapılmaktadır. Grafen pazarı 2012’de 9 milyon Dolar civarındayken 2020’da %40 artışla 126 milyon Dolara ulaşılacağı düşünülmektedir. Bu pazar büyüklüğü yalnızca grafen ürünü için geçerli olup grafen ile geliştirilen ürünler için daha yüksektir. Katma değeri yüksek ürünlerin üretiminde yer almamız ülke ekonomisi açısından da önem taşımaktadır.
Konferans aşağıda belirtilen 4 ana konudan oluşmuştur:
Tema 1: 2 boyutlu ve 3 boyutlu grafen malzemeler (sentez, yapısal özellikler ve uygulama alanları)
Tema 2: Elektronik uygulamalar (saydam ve katlanabilir elektrotlar ve sensörler)
Tema 3: Enerji uygulamaları (süperkapasitörler, lityum iyon bataryaları, fotovoltaikler)
Tema 4: Grafen tabanlı kompozitler
Her bir tema için Avrupa, Amerika, Singapur ve Güney Kore ve Türkiye’den bu alanlarda başarı sağlamış araştırmacılar konferansta konuşma yapmışlardır. Konferansın ilk genel konuşmasını Güney Kore’de faaliyet gösteren Ulsan National Institute of Science and Technology (UNIST)’den Prof. Rodney RUOFF yapmıştır. ARÇELİK ve ROKETSAN gibi ülkemiz sanayisinden de konuşmacıların yer aldığı konferansta ayrıca panel organize edilmiştir. Böylece akademi ve endüstrinin bir araya getirildiği bir platform oluşturulmuş ve ülkemizin bu konudaki yol haritası belirleme çalışmaları yapılmıştır.
İlgili etkinliğe TÜBİTAK BİLGEM ve TÜBİTAK UME ana sponsorlar olarak destek vermişlerdir.
Konferans ile ilgili detaylı bilgilere www.grapheneturkey.com adresinden ulaşılabilmektedir.