Gıda Sanayimiz İçin “YERLİ VE DOĞAL PEKTİN” Üreteceğiz

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) ile MAPA Kuruyemiş Gıda İnşaat San. ve Tic. A.Ş. arasında %100 yerli lisans sözleşmesi imzalandı.

TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kılıçaslan, TÜBİTAK MAM’ın sanayicimize her zaman açık olduğunu, sanayicilerimizin buradan faydalanması gerektiğini ifade etti.

Pektin, kıvam artırıcı ve jelleştirici özelliğe sahiptir. Bu yüzden gıdaların işlenmesi sırasında kullanılan önemli gıda katkı maddelerinden biridir. Ülkemizde ticari pektin üretimi hali hazırda yapılmamakta olup, yıllık ihtiyacımız olan 620 ton yurtdışından karşılanmaktadır. 2017 yılı ithalat hacmi 8.6 milyon TL ‘dir. Bu proje ile elma posası ve elma kabuklarından pektinin elde edilmesi ve elma pektini üretim koşullarının belirlenmesi amaçlanmaktadır. Ülkemizde elma suyu, elma konsantresi ve kurutulmuş elma cipsi gibi ürünlerin işlenmesi sırasında açığa çıkan elma posası ve elma kabukları ya doğrudan çöpe ya da hayvan yemi olarak yem işleyen fabrikalara gönderilmektedir. Elma posası ve elma kabukları pektin bakımından oldukça zengin kaynaklar olup, ticari pektin üretimi açısından çok değerlidir.

 

Fotoğraflar

Gıda Sanayimiz İçin “YERLİ VE DOĞAL PEKTİN” Üreteceğiz
02.08.2018
-A +A