FOTOVOLTAİK TEMELLİ GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRAL TEKNOLOJİLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Enerji Enstitüsü tarafından yürütülmekte olan “Fotovoltaik Temelli Güneş Enerjisi Santral Teknolojilerinin Geliştirilmesi (MİLGES) Projesi” ile Türkiye’nin fotovoltaik (FV) temelli güneş enerjisi santral ekipman ihtiyaçlarını kendi teknolojisi ile üreten ve dünyaya ihraç eden bir ülke haline gelebilmesi için gerekli altyapı oluşturuldu. Oluşturulan altyapı doğrultusunda, pilot uygulama olarak Urfa Ceylanpınar TİGEM İşletmelerinde 6 MW kapasiteli bir Güneş Enerjisi Santrali (GES) başarıyla kuruldu.

Proje ile GES için gerekli olan Fotovoltaik Hücre Geliştirilmesi ve Üretimi, Fotovoltaik Modül Üretimi, Evirici Geliştirilmesi ve Üretimi, Güneş Enerji Santrali Kurulumu %80'e varan yerlilik oranı ile gerçekleştirildi. 

Güneş enerji santrallerinde kurulu bu gücün 2025 itibariyle rüzgâr enerjisini, 2030 yılında hidroelektriği ve 2040 yılından önce de kömürü geride bırakması öngörülmektedir. Öngörü doğrultusunda, MİLGES sayesinde yıllık 860 Milyon Dolarlık yatırımın ülkede kalması sağlanabilecektir. 1$/W yatırım maliyeti varsayımı ile yılda ortalama 0,86 GW kurulum planlanmaktadır.(*)

Kaynak:

(*) T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Stratejik Planı 2019-2023 https://sp.enerji.gov.tr/amac1.html#h11

MİLGES Tanıtım Filmi: https://youtu.be/MUGd_dmCAno

 

 

 

Fotoğraflar

FOTOVOLTAİK TEMELLİ GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRAL TEKNOLOJİLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ
18.03.2021
-A +A