Biyoteknoloji Yarışmasıyla İnovatif Fikirler Ödüllendirildi

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) ve TÜBİTAK Bilim ve Toplum Başkanlığı (BİTO) iş birliğinde düzenlenen Biyoteknoloji İnovasyon Yarışması 5-8 Eylül 2024 tarihleri arasında Antalya’da ANFAŞ Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi.

İnovasyon ve yüksek teknoloji alanlarındaki çalışmalara özendirme, Biyoteknolojinin farklı alanlarında farkındalık oluşturma ve bu alanda gerçekleştirilecek inovatif fikirleri ödüllendirme gibi amaçlar güden yarışma bu alanda ülke çapındaki ilgiyi arttırma ve katılımcıları hızlı yükselen bu alanda yetkinlik kazanmaya teşvik etme misyonu taşıyor.

Yarışmanın fikir temelli projelerinde, takımlardan Biyoteknoloji alanında özgün çalışmalar yapması ve teori üzerinde sunması, proje temelli projelerinde ise takımlardan Biyoteknoloji alanında yaptıkları çalışmaları herhangi bir prototip ürüne dönüştürmesi beklendi.

Lise, lisans ve lisansüstü öğrencilerinin katılım gösterdiği Biyoteknoloji İnovasyon Yarışması, Lise Kategorisi, Üniversite ve Üzeri Fikir Kategorisi, Üniversite ve Üzeri Proje Kategorisi ve Nadir Hastalıklar- Genetik Tedavi Kategorisi (RaDiChal) olmak üzere dört ayrı kategoride gerçekleştirildi. 

2019 yılından itibaren gerçekleştirilen Biyoteknoloji İnovasyon Yarışmasına bu yıl Üniversite ve üzeri Proje Kategorisi’nde 1645, Üniversite ve üzeri Fikir Kategorisi’nde 2276, Lise Fikir Kategorisi’nde 9586, Nadir Hastalıklar Üniversite ve Üzeri Kategorisi’nde 242 olmak üzere toplam 13.749 başvuru yapıldı. 13.749 başvuru içinde Üniversite ve Üzeri Proje Kategorisinden 10 takım, Üniversite ve Üzeri Fikir Kategorisinden 40 takım, Lise Kategorisinden 27 takım ve Nadir Hastalıklar-Genetik Tedavi kategorisinden 22 takım olmak üzere toplamda 99 takım finalist olarak Antalya’daki final etabına gelmeye hak kazandı.

Pazar günü TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar’ın da katıldığı bir ödül töreni düzenlendi. Törende Biyoteknoloji İnovasyon Yarışması Lise Kategorisi Ticarileştirme Potansiyeli Ödülünü VEGF Saptayıcılar, En İyi Sunum Ödülünü de PCRd takımı aldı. Biyoteknoloji İnovasyon Yarışması Fikir Kategorisi Üniversite ve Üzeri Ticarileştirme Potansiyeli Ödülünü IdeaBioTek takımı,  En İyi Sunum Ödülünü ise CRISPR-TR takımı aldı. Biyoteknoloji İnovasyon Yarışması Proje Kategorisi Ticarileştirme Potansiyeli Ödülünü ProtCloning alırken, En İyi Sunum Ödülüne ise BioBubble takımı layık görüldü. Biyoteknoloji İnovasyon Yarışması Nadir Hastalıklar Genetik Tedavi Kategorisinde ise En İyi Sunum Ödülünün sahibi Phylogenetica takımı oldu. 

Birincilik ikincilik ve üçüncülük ödülleri ise 2 Ekim 2024 Çarşamba ve 6 Ekim 2024 Pazar tarihleri arasında Adana Şakirpaşa Havalimanı’nda gerçekleştirilecek TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nde verilecek.

Biyoteknoloji İnovasyon Yarışması’nın kazananlarına verilen ödüller ise şöyle:

  • Lise Kategorisinde birinci takım 50.000TL ikinci takım 40.000TL üçüncü takım ise 30.000TL 

  • Üniversite ve Üzeri Fikir Kategorisinde birinci takım 100.000TL ikinci takım 80.000TL üçüncü takım ise 60.000TL

  • Üniversite ve Üzeri Proje Kategorisinde birinci takım 150.000TL ikinci takım 120.000TL üçüncü takım ise 100.000TL.

  • Nadir Hastalıklar – Genetik Tedavi Kategorisinde birinci takım 150.000TL ikinci takım 120.000TL üçüncü takım ise 100.000TL

Ek olarak birinci olan takımların danışmanları 9000TL ikinci olan takımların danışmanları 7500TL üçüncü olan Takımların danışmanları ise 6000TL değerindeki danışman ödülünü almaya hak kazandı.

12.09.2024
-A +A