TÜBİTAK MAM Strateji ve Teknoloji Geliştirme Başkan Yardımcılığı (BYST) tarafından organize edilen ”AB Horizon 2020 Programı Eğitim ve Bilgilendirme Günü" programı 18 Eylül 2014 tarihinde, MAM Enstitülerinden yönetici ve araştırmacıların katılımı ile Başkanlık Konferans salonunda yapılmıştır.
Program MAM Merkez Başkanı Doç. Dr. Bahadır TUNABOYLU’nun açılış konuşması ile başlamış olup, TÜBİTAK Uluslararası İşbirliği Daire Başkanı Hakan KARATAŞ ve ekibi tarafından sunumlar gerçekleştirilmiştir.
Hakan KARATAŞ, “AB Araştırma ve Geliştirme Programı Horizon 2020 kapsamında Türkiye’nin Hedefleri”, Çınar ÖNER, TÜBİTAK Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı, AB Çerçeve Programları Müdürlüğü, Gıda Alanı Ulusal İrtibat Noktası, “Gıda, Tarım, Denizcilik, Biyoekonomi ve Biyoteknoloji Alanı ve Marie Curie Alanı Çağrı Bilgileri”, Pınar ÇETİN, TÜBİTAK Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı, AB Çerçeve Programları Müdürlüğü, Güvenli Toplumlar Alanı Ulusal İrtibat Noktası, ”Güvenli Toplumlar ve Çevre Alanı Çağrı Bilgileri”, Ebru İMAMOĞLU, TÜBİTAK Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı, AB Çerçeve Programları Müdürlüğü, Destek ve Ödül Programları Sorumlusu, “TÜBİTAK Uluslararası İşbirlikleri Destek ve Ödül Programları”, Serhat MELİK, TÜBİTAK Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı, AB Çerçeve Programları Müdürlüğü, Ulaşım Alanı Ulusal İrtibat Noktası, “Enerji ve NMP Alanı Çağrı Bilgileri” başlıklı bilgiler verilmiştir.
Program BYST başkan yardımcısı Doç.Dr. Murat MAKARACI’nın belirli çağrı başlıklarına katılım konusunda genel değerlendirmeleri ile sonlanmıştır.
Program hakkında özet bilgilendirme:
7. Çerçeve Programı’nın devamı olarak Avrupa Birliği’nin (AB) yeni dönem Araştırma ve Yenilik Çerçeve Programı Horizon 2020, 2014- 2020 yılları arasında yürütülecektir.
Program kapsamında, sanayi kuruluşları, KOBİ’ler, bilim insanları, kamu kurumları ve sivil toplum örgütlerinin işbirliği içerisinde faydalanabilecekleri uluslararası araştırma ve yenilik faaliyetleri desteklenecektir. Bununla birlikte, Avrupa Komisyonu bireysel araştırma ve yenilik projelerine de destek sağlayacaktır.
Horizon 2020, Avrupa Birliği katılım müzakerelerinde Türkiye’nin bugüne kadar kapatabildiği tek fasıl olan Bilim ve Araştırma başlıklı 25. Fasla konu en kapsamlı işbirliği aracıdır ve Türkiye için büyük önem arz etmektedir.
Horizon 2020 Programı, 80 Milyar Avro’luk bütçesi ile;
- bilimde mükemmeliyete ulaşmak,
- lider teknolojiler üreterek geleceğin yatırımlarına yön vermek,
- tüm insanlığın yüzleşmekte olduğu küresel problemlere (enerji, güvenlik, sağlık, vb.) çözüm aramak hedeflerine hizmet edecek nitelikte tasarlanmıştır.
Programa İstanbul’da düzenlenen açılış etkinliği kapsamında, 4 Haziran 2014 tarihinde imzalanan Milletlerarası Antlaşma ile katılım sağlanmıştır.
Horizon 2020 Programı kapsamında, 15 Milyar Avro bütçeli 2014-2015 çağrıları 11 Aralık 2013 tarihinde açılmıştır.
Söz konusu çağrılar kapsamında,
bilgi iletişim teknolojileri; nanoteknoloji; biyoteknoloji; ileri üretim teknolojileri; robot ve uzay teknolojileri; sağlık; tarım ve gıda; denizcilik ve biyo-ekonomi; enerji; ulaştırma; iklim, çevre, kaynak verimliliği ve hammadde; sosyal bilimler ve güvenlik alanlarının yanı sıra Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) ve Marie Sklodowska Curie programları özelinde hazırlanacak projelerin desteklenmesi planlanmaktadır.
TÜBİTAK bünyesinde faaliyet gösteren Horizon 2020 Ulusal Koordinasyon Ofisi (UKO) araştırmacı ve iş dünyası temsilcilerimize proje hazırlama, sunma, hukuki ve finansal konularda destek sağlamakta aynı zamanda ortak ve koordinatör bulma konusunda öncülük etmektedir.
Tüm bu süreçlerde araştırmacılarımıza maddi destek sağlamak adına yeni bir destek ve teşvik mekanizması da oluşturulmuştur. Bu mekanizma ile araştırmacılarımıza seyahat, organizasyon, proje yazma, ön-değerlendirme hizmetleri sunulacaktır. Bunun yanında, Horizon 2020 Programında başarı sağlayan araştırmacılarımıza projedeki rolleri ve bütçeleri nispetinde başarı teşvik ödülleri verilecektir.