Türkiye Su Enstitüsü tarafından düzenlenen 3. İstanbul Uluslararası Su Forumu (İUSF) 27-29 Mayıs 2014 tarihleri arasında Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. İUSF, 2008 senesinden beri her üç senede bir, Dünya Su Forumu’ndan bir sene önce düzenlenmektedir. 5. Dünya Su Forumu Türkiye tarafından 2009 senesinde düzenlenmişti. Resmi programa dâhil olan panellerin ve diğer toplantıların yanı sıra, İUSF, uluslararası su camiasının ileri gelenlerinin gayrı resmi görüşmelerine de vesile olmaktadır.
Bu seneki Forum’un iki ana teması Su Güvenliği ve Su Hukuku olarak belirlenmiştir. TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü (ÇTÜE), “Su Yönetişiminin Farklı Seviyelerde ve Bölgelerde Uygulanabilirliği” paneline, Uluslararası Su Kaynakları Birliği (IWRA) tarafından düzenlenen “Bilim – Politika Platformunun Yapılandırılması” başlıklı yan etkinliğine ve İspanya Su ve Ekonomi Bakanlığı, Çevre ve Tarım için Bilim ve Teknoloji Enstitüsü (IRSTEA, Fransa) ile Türkiye Su Enstitüsü tarafından düzenlenen “ Değişen Dünyada Su Sorunları: Water JPI ve WatEUR” yan etkinliğine iştirak etmiştir.
TÜBİTAK MAM ÇTÜE’nin Forum Standı’nda sunulan projeleri,” Havza Koruma Eylem Planlarının Hazırlanması (HAVZA), Türkiye’de Havza Bazında Hassas Alanların ve Kalite Hedeflerinin Belirlenmesi (HASSAS), Bitki Koruma Ürünlerinin Kullanımı Neticesinde Meydana Gelen Su Kirliliğinin Tespiti ve Madde veya Madde Grubu Bazında Çevresel Kalite Standartlarının Belirlenmesine İlişkin Proje (BİKOP), Karacaören I ve II Baraj Gölü ve Beyşehir Gölü Havza Koruma Planı ve Özel Hüküm Belirlenmesi (ÖZEL HÜKÜM), Ülkemiz Kıyı ve Geçiş Sularında Tehlikeli Maddelerin Tespiti ve Ekolojik Kıyı Dinamiği Projesi (KIYITEMA) ve Türkiye Kıyılarında Yüzme Suyu Profillerinin Belirlenmesi Projesi (YUTAY)” olmuştur.
TÜBİTAK MAM ÇTÜE Müdürü Prof. Dr. Mehmet Kitiş ve Müdür Yardımcısı Dr. Selma Ayaz, Enstitü’yü Açılış Seremonisi’nde temsil etmişler, Fuar’ın açılışını yapan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ile diğer üst düzey Fuar ziyaretçilerine projelerimiz hakkında güncel bilgi sunmuşlardır. Enstitü araştırmacılarından Dr. İpek Erzi, Hande Gürsoy Haksevenler ve Pembe Özer, Forum boyunca ulusal ve uluslararası su camiasının temsilcileri ile tanıtım ve işbirliği görüşmeleri yapma imkânı bulmuşlardır.
İstanbul Uluslararası Su Forumu, Türkiye Su Enstitüsü’nün önde gelen uluslararası faaliyetidir. Forum sonuçları 2015 senesinde Kore’de yapılacak olan 7. Dünya Su Forumu’nda sunulacaktır. TÜBİTAK, Türkiye Su Enstitüsü Yönetim Kurulu’nda TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü Müdürü tarafından temsil edilmektedir.