Enerji, otomotiv, savunma, sağlık, tekstil, elektronik ve inşaat sektörlerinin nanoteknoloji yol haritalarının belirlenmesi ve nanoteknoloji alanında önerilecek sektörel proje başlıklarının oluşturulması amacıyla TÜBİTAK MAM, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) ve Teknopark Ankara'nın ortak düzenlediği "Nanoteknoloji Kümelenmesi Çalıştayı-2" 30 Kasım 2015 tarihinde TÜBİTAK TÜSSİDE'de gerçekleştirildi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Kümelenme Politikaları, Uygulama ve Koordinasyon Şubesi tarafından 2016 yılında açılacak olan 3. Kümelenme Çağrısı’na, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) koordinatörlüğünde “Nanoteknoloji Kümelenmesi” proje önerisi hazırlanmaktadır.
Nanoteknoloji Kümelenmesinin amacı, ülke sanayimize katma değeri yüksek nanoteknolojik ürün, süreç geliştirme ve istihdam sağlayacak rekabet öncesi birliktelik sağlanmasıdır.
Enerji, otomotiv, savunma, sağlık, tekstil, elektronik ve inşaat sektörlerinde nanoteknoloji kapsamında faaliyet göstermekte olan firmalar, üniversiteler ve Ar-Ge merkezleri ile 16 Ekim 2015 tarihinde İstanbul Hilton Kozyatağı Hotel’de TÜBİTAK MAM, BİLGEM, UME, Sabancı Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nin ortak düzenlediği “Nanoteknoloji Kümelenmesi Çalıştayı-1” gerçekleştirilip kümelenme proje önerisinin kapsamı ve planlaması hakkında istişare yapıldı. 6 Kasım 2015 tarihinde Nanoteknoloji kümelenmesinin liderlik grubu oluşturulup kümelenmenin ortak vizyonu belirlendi.
30 Kasım 2015 tarihinde gerçekleşen, nanoteknoloji alanında faaliyet gösteren 53 firma, 20 üniversite ve 4 Ar-Ge merkezinden temsilcilerin bulunduğu 200 katılımcılı “Nanoteknoloji Kümelenmesi Çalıştayı-2”nda, her bir sektörün çalışma grubundan edinilen bilgiler ışığında “Nanoteknoloji Kümelenmesi - Sektörel Durum” raporu hazırlanmaktadır.