TÜBİTAK tarafından düzenlenen 4. Kutup Şenliği, bilim insanlarının ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşti. Etkinlik, Türkiye'nin kutup araştırmalarına olan ilgisini artırmayı amaçlayarak, bilim dünyasında farkındalık yaratmayı hedefliyor. Şenlikte kutup bilimlerinin çeşitli yönleri ele alındı ve bu alandaki en son gelişmeler katılımcılarla paylaşıldı. 4. Kutup Şenliğinin açılış konuşmalarını TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın ve TÜBİTAK MAM Başkanı ve Kutup Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Burcu Özsoy gerçekleştirdi.
Açılış oturumunun ardından, Okyanus On Yılı Resim Yarışması sonuçları ve ödül töreni düzenlendi. Katılımcılar, okyanusların çevresel sorunlarına ve okyanus bilimlerine dikkat çekmek amacıyla oluşturulan yarışmada, dereceye giren eserleri görme fırsatını buldu.
Şenliğin ilerleyen saatlerinde, Popüler Kutup Bilimleri oturumunda, kutup araştırmalarıyla ilgili güncel bilgiler ve yapılan çalışmalar masaya yatırıldı. Etkinlikte yer alan üç davetli konuşmacı Prof. Dr. Ersan Başar, Prof. Dr. Raif Kandemir, Doç. Dr. Mahmut Oğuz Selbesoğlu moderatör Dr. Sinan Yirmibeşoğlu eşliğinde, kutup biliminin farklı alanlarındaki araştırmalarını katılımcılarla paylaştı. Oturum sonunda, izleyiciden gelen sorular ile konuşmacılarla soru-cevap bölümü gerçekleştirildi.
TÜBİTAK’ın desteğiyle düzenlenen Belgesel/Vlog Gösterimleri oturumunda, kutup bölgesinin araştırma süreçlerini konu alan kısa belgeseller izleyicilerle buluşturuldu. Katılımcılar, kutup araştırmalarının zorlukları ve heyecan verici keşiflerine dair önemli bilgiler edindiler.
Türkiye’de 62’ilden 357 bildiri başvurusu yapılan çalışmada, 48 bildiri sözlü sunum, 35 bildiri poster sunumu olarak kabul edildi. Günün geri kalanında, K12 Kutup Bilimleri Sözlü ve Poster Sunumları yapıldı. Öğrenciler, kutup araştırmalarıyla ilgili bilimsel bildirilerini sözlü ve poster sunumlarıyla katılımcılara aktardılar. Bunun yanı sıra, 2204-C Kutup ve 2204-D İklim Değişikliği Araştırma Projeleri Oturumu ile geleceğin bilim insanları olan gençlerimiz, derece aldıkları projelerin sunumları ile iklim değişikliği ve kutup bölgesindeki etkilerini tartıştılar. Ayrıca, BİLSEM Oturumu, Kutup Oturumu ve K12 Oturumu gibi farklı oturumlarla da öğrencilere ve araştırmacılara bilimsel paylaşım fırsatları sunuldu. Ayrıca Poster oturumunda birbirinden önemli fikirler dijital ortamda dinleyiciler ile buluşturuldu.
TÜBİTAK'ın Bilim Genç kanallından canlı yayınlanan etkinlikler, Türkiye’nin farklı bölgelerinden katılım gösteren öğrencilere bilimsel dünyanın kapılarını açtı. İlk bölümde 2700 üzerinde dinleyici 4. Kutup Şenliğini ilgiyle takip etti. Etkinlik, bilimsel araştırmaların önemine dikkat çekerek, genç nesillerin kutup araştırmalarına ve çevre sorunlarına olan ilgisini artırmayı amaçlıyor.
Şenlik, geleceğin bilim insanlarını ve araştırmacılarını yetiştirmeye yönelik önemli bir platform sunuyor. Etkinlik, her yıl katılımcı sayısını artırarak, bilimin her alanında gelişimi teşvik etmeyi sürdürecek.
“Bilimi ve araştırmayı topluma daha fazla yaymayı hedefliyoruz”
Şenliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın, bilimsel araştırmaların önemini vurgulayarak, bu tür etkinliklerin küresel sorunlara çözüm bulma yolunda büyük bir öneme sahip olduğunu belirtti.
TÜBİTAK’ın, üniversiteler, sanayi ve kamu kurumlarıyla iş birliği yaparak, ülkemizin ihtiyaç duyduğu teknolojilerle ilgili araştırmaları desteklediğini belirten Aydın, küresel problemlere çözüm ararken, aynı zamanda Türkiye’nin bilimsel kapasitesini de güçlendirmeyi hedeflediklerini söyledi.
TÜBİTAK Başkanı, çocukların ve gençlerin bilime ilgilerini artırmak için bilim merkezleri, ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik araştırma projeleri yarışmaları, atölyeler ve benzeri birçok etkinlik düzenlediklerini ve bu etkinlikleri daha da yaygınlaştırmaya çalıştıklarını kaydetti. Eğitimcilerin ve ailelerin de bu süreçteki katkılarının önemli olduğunu belirten Aydın, bu tür etkinliklerle bilimi ve araştırmayı topluma daha fazla yaymayı hedeflediklerini ifade etti.
Prof. Dr. Aydın, şenlikte yer alan tüm öğrencilere başarılar dileyerek, öğretmenlere ve ailelere teşekkür etti ve bu tür etkinliklerin artarak devam etmesi temennisinde bulundu.
TÜBİTAK MAM Başkan ve Kutup Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Burcu Özsoy ise kutup çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Ulusal Kutup Seferlerinin sonuçları, güncel kutup çalışmaları, geçmiş Kutup Şenlikleri konularında sunum gerçekleştiren Prof. Dr. Özsoy, geleceğin bilim insanlarını kutup bilimleri ile buluşturdu. Sunumunda Enstitünün eğitim ve farkındalık görevinin öneminden bahsederken, kutup bilimlerinde genç neslin oluşturduğu projelere de yer verdi.