Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay olmak üzere 10 ilde büyük bir yıkıma sebep olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından tüm Türkiye afet bölgesindeki yaraları sarabilmek için seferber oldu.
Yüzyılın depreminin haberini alır almaz harekete geçen TÜBİTAK, 18 afet grubu, 28 kurum ve 81 araştırmacı ile afet bölgesine gitti. Türkiye’yi yasa boğan afet sonrasında TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi, bölgede farklı bilimsel araştırma çalışmalarını sürdürüyor.
Özellikle Gaziantep’te, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile ortak yürütülen ‘Gaziantep ili Sismik Tehlike Değerlendirme Projesi’ kapsamında zemin sınıflaması, sismik tehlike değerlendirme ve sismik risk değerlendirme amacı ile birçok araştırma, etüt ve değerlendirme çalışmaları yapılıyor. TÜBİTAK MAM aynı zamanda, sürmekte olan proje çalışmaları ile afet sonrası mühendislik, planlama ve yönetim konularında doğru ve etkin karar mekanizmalarının oluşmasına katkı sunuyor.
BÖLGEDE DEPREM GÖZLEM İSTASYONLARI KURULDU
TÜBİTAK MAM, depremin meydana geldiği andan itibaren sahada faydalı çalışmalar yapmaya devam ediyor. Depremin hemen sonrasında Deprem Sonrası Acil Gözlem Araştırmaları (DEPAR-II) başlatan TÜBİTAK MAM İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Başkan Yardımcılığı Yer Bilimleri Araştırma Grubu, 2 araç ve 6 kişilik ekip ile aynı gün deprem gözlem istasyonunun kurulum çalışmalarını yaptı. Bu kapsamda 7-8 Şubat tarihlerinde Kahramanmaraş ve Hatay’da istasyon kurulumları tamamlanırken, diğer yandan büyük depremlerden sonra Sismoloji ve GPS gözlem ağları ile artçı deprem ve deformasyonların izlenmesi, kırılan fayın uzaysal ve zamansal davranışının anlaşılmasında, komşu fay segmentleri üzerinde oluşabilecek gerilmelerin anlaşılmasında ve deprem potansiyeli taşıyan alanların ortaya konması gibi konularda önemli bilgilerin elde edilebilmesi amaçlanıyor.
Ayrıca TÜBİTAK MAM, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi iş birliği ile bölgede GPS gözlem istasyon kurulumuna ilişkin çalışmalarını sürdürüyor. Bölgedeki 13 yakın alan deprem gözlem istasyonu ile artçı depremler 7 gün 24 saat esasıyla izleniyor. Sismik tehlikenin bölgedeki diğer olası büyük depremlerden önce belirlenmesine yönelik bu tip çalışmaların, deprem hasarlarının en aza indirilebilmesine olanak sağlaması hedefleniyor.