III. Ulusal Denizlerde İzleme ve Değerlendirme Sempozyumu Gerçekleştirildi

“Denizlerde Bütünleşik Kirlilik İzleme (DEN-İZ) Programı” kapsamında III. Ulusal Denizlerde İzleme ve Değerlendirme Sempozyumu 6-9 Aralık 2022 tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım Orman Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Üniversiteler, Yerel Yönetimler ve Sivil Toplum Kuruluşlarının katılım sağladığı geniş katılımlı sempozyumun açılışında; ÇŞİDB Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürü Sayın Mehrali Ecer ve TÜBİTAK Başkan Yardımcısı ve TÜBİTAK MAM Başkanı Sayın Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil açılış konuşmaları gerçekleştirdi.

Yozgatlıgil konuşmasında, “Tüm denizlerimizin çevresel durum değerlendirmelerinin gerçek ve güvenilir, çok disiplinli veri setleri ile yapılarak, yönetimsel hedeflerin oluşturulması ve bu hedeflerin takibi için bilimsel araçların oluşturularak, kullanıcıya aktarımını hedefliyoruz.” dedi.

Sempozyumda DEN-İZ Programı çıktılarının sunumlarının yanı sıra güncel veri ve uygulamalara dayalı diğer izleme/gözlem ve değerlendirme faaliyetlerine yer verildi.

III. Ulusal Denizlerde İzleme ve Değerlendirme Sempozyumu" ile izleme alt bileşenleri olarak tanımlanabilecek başlıklar altında yapılan çalışmaların izleme ve değerlendirmeyi birlikte yansıtacak şekilde paylaşımı hedeflendi. Sempozyumda sözlü ve poster sunumların yanı sıra fotoğraf sergisi de düzenlenmiş, dereceye girenlere ve çalışmada katkı sağlayanlara plaketleri takdim edildi.

Sempozyuma, kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, belediyeler, sivil toplum kuruluşları ve uluslararası kurum ve kuruluşlarından bilim insanları, araştırmacı ve temsilcilerden oluşan yaklaşık 200 kişi katılım sağladı.

Sempozyum boyunca; “DEN-İZ Tanıtımı ve DEN-İZ Film Gösterimi”, “Müsilaj ve Marmara Denizi” özel oturumu, “Ötrofikasyon”, “Kirleticiler”, “İklim Değişikliğinin Denizlerimiz Üzerindeki Etkisi”, “Uzaktan Algılama ve Gözlem Sistemleri”,  “Biyoçeşitlilik ve Habitat”, Deniz Çöpleri”, “Biyoçeşitlilik-Fitoplankton, “Biyoçeşitlilik-Bentik Makroalg”, ”Biyoçeşitlilik-Zooplankton ve Balık”   ve “Yeni Konular/Yeni Alanlar” oturumları ve tüm oturumların değerlendirildiği panel gerçekleştirildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) koordinasyonunda 2014 yılından beri yürütülen DEN-İZ Programı, TÜBİTAK MAM İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Başkan Yardımcılığı Deniz Araştırmaları ve Teknolojileri Araştırma Grubu ekibi dışında 100’ün üstünde araştırmacı ve konu uzmanı ile beraber yürütülmektedir.

DEN-İZ Programı, tüm denizler için, ulusal mevzuat, uluslararası sözleşmeler ve AB direktifleri çerçevesinde, ekosistem temelli izleme yaklaşımı benimsenerek 3’er yıllık dönemler olarak gerçekleştirilmektedir. DEN-İZ Programı ile Karadeniz, Marmara Denizi ve Boğazlar, Akdeniz ve Ege Denizi olmak üzere tüm denizlerimizde Bakanlığımız yürütücülüğünde ve TÜBİTAK MAM koordinasyonunda 17 Araştırma Kurumu, 150’den fazla bilim insanı ve 7 araştırma gemi/teknesi ile toplam 425 noktada düzenli izleme ağı kurularak, denizlerimizin kimyasal ve ekolojik durumunun tespiti yapılmakta, önlemlerin etkinliği değerlendirilmektedir.

Fotoğraflar

III. Ulusal Denizlerde İzleme ve Değerlendirme Sempozyumu Gerçekleştirildi
17.12.2022
-A +A