Marmara Denizi Koruma Eylem Planı kapsamında müsilajla mücadele çalışmalarını yürütmek üzere kurulan Marmara Denizi Eylem Planı Bilim ve Teknik Kurulu, ilk toplantısını 29 Haziran 2021 tarihinde, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nde (MAM) gerçekleştirdi.
Toplantı öncesinde Marmara Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın ile TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın gerçekleştirdiği ortak basın açıklamasında, müsilajın Marmara Denizi’ne, halk sağlığına etkileri başta olmak üzere birçok konunun ele alınacağı ifade edildi.
Basın toplantısında konuşan Marmara Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın “Geçtiğimiz günlerde Bilim ve Teknik Kurulumuzu sayın basın mensuplarımızla paylaşmıştık. Bu toplantıda Bilim ve Teknik Kurulumuzun toplanacağını ve çalışmaya başlayacağını sizlere duyurmuştuk. Esasen şimdiye kadar yapılan çalışmalarda, şimdiye kadar açıklanan 22 maddelik Eylem Planının birinci maddesinde alınan bir karardı. Marmara Belediyeler Birliği bünyesinde bir Bilim ve Teknik Kurulunun oluşturulması ve bu kurulun başkanının ve üyelerinin kurulda var olması, Eylem Planının birinci maddesinde yer alan bir karardı. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile açıklanan koordinasyon kurulunda da aramızda üyeler var. Bilim ve Teknik Kurulunun yapmış olduğu çalışmalarla ilgili Koordinasyon Kuruluna da hem oradaki üyelerle hem de TÜBİTAK Başkanımızın da orada üye olması vesilesi ile raporlamalar yapılacak. Bugün ilk toplantımız gerçekleşiyor. Ben Marmara Belediyeler Birliği Başkanı olarak, beklentileri Bilim ve Teknik Kurulu’na açıklamak üzere buradayım. Onlar daha sonra kendi çalışmalarını ayrıca yürütecekler. Kurulumuzun başkanlığını TÜBİTAK Başkanımız Hasan Mandal yürütecek” dedi.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, 21 araştırmacı ve bilim insanı olarak çalışmalara başlayacaklarını, konunun öneminin ve aciliyetinin farkında olduklarını, bilim temelli bir yaklaşımla görüş ve çözüm önerileri oluşturmaya çalışacaklarını belirtti.
Kurulda farklı disiplinlerden alanında yetkin bilim insanlarının çalışma yürüteceğini aktaran TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “Konunun hem çevre bilimi, deniz ve su bilimleri teknolojileri ve buna bağlı olarak temel bilim noktasında fizik, kimya, biyoloji noktasında bu konuya destek verecek bilim insanları ile beraberiz.” diye konuştu.
Süreç tüm boyutları ile ele alınacak
Konuya bilimsel temelle yaklaştıklarını ve müsilajla mücadeleyi tüm konuları ile ele alacaklarını belirten Mandal, “Bu kurul kendi çalışmalarını yaparken, Türkiye’deki diğer kuruldaki yetkin araştırmacılardan ama aynı zamanda bu konusunda fikri olan tüm bireylerden katkı alacağız. Karşılaştığımız bu konu hepimizin deniz salyası olarak bildiğimiz bir konu, ama daha geniş görme noktasında olacağız. Bunun sadece bugün çözülecek bir sorun olmasından öte, farklı disiplindeki araştırmacılarının, bilim insanlarının çalışması ile bunu gerçekleştirebileceğimizi düşünüyorum. Süreci tüm boyutları ile ele alma noktasında olacağız.” ifadelerini kullandı.
Konuya ilişkin mevcut durum, ihtiyaç analizleri ve çözüm önerilerinin hızlıca raporlanacağını belirten TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, "Aynı zamanda gerçekçi bir yol haritasını da sunuyor olacağız. Bunun toplumumuzda iklim değişikliği noktasında, her yaş düzeyinde bir farkındalık oluşturmasını bekliyoruz. Her konunun çözüm noktası bilim temelli olursa bu çözümlerin geçici değil, kalıcı olacağı konusunu da teyit etme noktasında olacağız." diye konuştu.
Ülkemizdeki diğer denizlere ve iklim değişikliği politikalarına katkı vermesi planlanıyor
Türkiye'nin diğer denizlerine ve Türkiye'nin iklim değişikliği politikalarına da katkı sunmayı hedeflediklerini belirten TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “Sadece müsilajla kalmayıp, bunun ülkemizin diğer denizleri ve ülkemizin iklim değişikliği politikalarına katkı vermesini planlıyoruz. Koordinasyon Kurulumuz bir ayda bir toplanıyor. Buradaki çalışmalarımızı biz oraya rapor etmiş olacağız" ifadelerini kullandı.