AKILLI HAREKETLİLİK KÜMELENMESİ ULAŞIMIN GELECEĞİNİ ŞEKİLLENDİRİYOR

TÜBİTAK MAM koordinatörlüğünde 2 Mayıs 2017 tarihinde Akıllı Hareketlilik Kümelenmesi Çalıştayı düzenlendi.

Akıllı Hareketlilik Kümelenmesi, Ocak 2017’de TÜBİTAK MAM koordinatörlüğünde Akıllı Hareketlilik Kümelenmesi İşbirliği Protokolü imzalanarak resmi olarak oluşturulmuştur.

Akıllı Hareketlilik Kümelenmesi'nin vizyonu, ülkemizde kamu-üniversite-sanayi işbirliği sayesinde sıkışık şehirlerdeki hareketlilik sorunlarına çözüm sağlamaya yönelik yenilikçi çalışmaların ve araştırmaların yapılmasıdır. Akıllı Hareketlilik Kümelenmesi, akıllı araç prototiplerinin geliştirilmesi, akıllı araçların kullanımına yönelik şehir altyapılarının geliştirilmesi, nesnelerin interneti ve data toplamaya ilişkin çalışmalar yapmayı amaçlamaktadır.

Akıllı Hareketlilik Kümelenmesi'nde otomotiv, elektronik, yazılım ve robotik sektöründe faaliyet gösteren firmalar, üniversiteler, ar-ge merkezleri, yerel yönetim kuruluşları, ticaret ve sanayi odaları, kamu kurumları, dernekler, kalkınma ajansları yer almaktadır. TÜBİTAK MAM koordinatörlüğünde "Akıllı Hareketlilik Kümelenmesi Çalıştayı” düzenlenerek “Ulusal Akıllı Hareketlilik Yol Haritası ve Eylem Planları (2017-2020)” belirlenip raporlandırılmıştır. Bu doğrultuda, Akıllı Hareketlilik Kümelenmesi 4 araştırma grubu halinde şekilde çalışmaktadır:

Araştırma Grubu 1 - Elektromobilite: Elektrikli araçlar, şarj altyapısı, şebekeye entegrasyon

Araştırma Grubu 2 - Akıllı araçlar: Otonom SAE seviyeleri (1-5)

Araştırma Grubu 3 - Araç-araç ve araç-altyapı haberleşmesi

Araştırma Grubu 4 - Akıllı ulaşım yönetim sistemleri: Toplu taşıma sistemlerinin geliştirilmesi, araç paylaşım modelleri, otopark yönetim sistemleri, big data yönetimi.

2 Mayıs 2017 tarihinde TÜBİTAK MAM koordinatörlüğünde gerçekleştirilen çalıştayda, ülkemiz için oldukça büyük öneme sahip olan "Akıllı Hareketliliğe Hazırlık (Smart Mobility Readiness) Projesi'nin genel çerçevesi kümelenmede bu konuda lider olmayı planlayan ve proje ortağı olmayı planlayan pek çok kuruluşun temsilcilerinin katılımıyla belirlenmiştir. Akıllı Hareketliliğe Hazırlık (Smart Mobility Readiness) Projesi çerçevesinde Akıllı Hareketlilik Kümelenmesi'nin Eylem Planları (2017-2023) aşağıdaki şekilde belirlenmiştir:

Eylem-1: Otonom/yarı otonom Araç Prototiplerinin Geliştirilmesi

Eylem-2: Akıllı Hareketlilik Test Merkezi Kurulması

Eylem-3: Akıllı Hareketlilik Pilot Uygulama Alanı Oluşturulması

Eylem-4: Akıllı Hareketlilik Şarj Altyapısının Oluşturulması

Eylem-5: Akıllı Ulaşım Yönetim Sistemlerinin Geliştirilmesi

Fotoğraflar

AKILLI HAREKETLİLİK KÜMELENMESİ ULAŞIMIN GELECEĞİNİ ŞEKİLLENDİRİYOR
02.05.2017
-A +A