14.06.2023 tarihinde gerçekleştirilen Hidrojen Ekosistemi İş Birliği Toplantısında, sektör liderleri, bilim insanları ve paydaşları bir araya geldi.
Toplantıya, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil, TUBITAK TEYDEB Başkan Yardımcısı Dr. Alp Eren Yurtseven, TÜBİTAK MAM Malzeme Teknolojileri Başkan Yardımcısı Dr. Mert Akel, TÜBİTAK MAM araştırmacıları, 94 firma, kurum ve üniversiteden 200’e yakın temsilci katılım sağladı.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan MANDAL küresel ısınmanın yol açtığı zorluklar ve belirsizliklere karşı ancak yeşil dönüşüm kapsamında alınacak aksiyonlarla mücadele edilebileceğini ifade etti. TÜBİTAK olarak yeşil dönüşüm odaklı Sanayi Yenilik Ağ Mekanizmaları (SAYEM) ile yeşil dönüşüm ekosistemini oluşturmak üzere destek verildiğini ve bundan sonra SAYEM ile yeşil dönüşüm ile kısıtlı kalmadan farklı alanlara destek verilebileceğini belirtti. Bu toplantıdan beklentilerinin Hidrojen Ekosistemi paydaşlarının ekosistemdeki yerinin konumlandırmaları olacağını söyledi.
Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil, açılış konuşmasında, hidrojenin enerji, sanayi, konut ve ulaşım sektörleri başta olmak üzere her alanda kullanımına yönelik teknolojileri geliştirmek ve uygulamak için TÜBİTAK MAM olarak çalışmaları bilim misyonu çerçevesinde ilerlettiklerini belirtti.
Hidrojen teknolojilerinin gelişimine destek olmak amacıyla düzenlenen oturumlarda, ulusal araştırma ve geliştirme hibe programları hakkında bilgi verildi.
Sektör temsilcileri, TÜBİTAK MAM'ın öncü hidrojen ve yakıt pili teknolojileri laboratuvarlarını ziyaret ederek, son teknolojik ekipmanlar ve çalışmalar hakkında bilgi edindi. Ziyarette, katılımcılara gerçekleştirilen araştırmaların uygulama alanları da gösterildi.
Hidrojen ekosisteminde platform oluşturmayı hedefleyen eşzamanlı tematik oturumlarda, farklı sektörlerde kullanılan hidrojenin olası iş birliği fırsatları masaya yatırıldı. Katılımcılar enerji, ulaşım, sanayi ve sürdürülebilirlik gibi konuların odağında bir araya gelerek hidrojen değer zinciri özelinde ortak projelerin sağlam temellerini attı. Oturumlarda ayrıca katılımcıların fikir alışverişinde bulunarak hidrojenin yaygın kullanımını teşvik etmek için bir platform oluşturulmasına olanak sağlandı. Hidrojen ekosistemi tematik oturumları, geleceğin enerji dönüşümünde önemli bir adım atılmasına ve sürdürülebilir bir geleceğe doğru ilerlemeye katkı sağladı.