TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM), İstanbul’da düzenlenen IDEF 2025 Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı kapsamında iki önemli iş birliği protokolüne imza attı.
İmzalanan ilk protokol kapsamında, Millî Savunma Bakanlığı ile Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer (KBRN) Enstitüsü kurulmasına yönelik iş birliği hayata geçirildi. Bu iş birliği kapsamında, KBRN savunma teknolojileri alanında güncel araştırma konularının belirlenmesi, çözüm üretilmesi ve kamu yararına katkı sağlayacak projelerin hayata geçirilmesi planlanıyor.
Protokolle birlikte kurulması hedeflenen KBRN Enstitüsü, Millî Savunma Bakanlığı’nın savunma teknolojileri alanındaki araştırma, ürün geliştirme, test, danışmanlık ve uzmanlık ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik kapsamlı bir altyapı oluşturacak. Enstitü aracılığıyla KBRN tehditlerine karşı geliştirilecek yerli ve milli teknolojiler, Türkiye’nin savunma kapasitesine doğrudan katkı sunacak.
HAVELSAN ile imzalanan Ortak Ar-Ge ve Ticarileşme İş Birliği Protokolü ise, savunma sanayii başta olmak üzere çeşitli yüksek teknoloji alanlarında yenilikçi çözümler geliştirilmesini, teknolojik kazanımların ticarileştirilerek ekonomiye kazandırılmasını amaçlıyor.
İmza törenlerine; TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın, Millî Savunma Bakan Yardımcısı Musa Heybet, TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. Burcu Özsoy, TÜBİTAK MAM Malzeme ve Proses Teknolojileri Başkan Yardımcısı Dr. Ersin Üresin, HAVELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hacı Ali Mantar katıldı.
İmzalanan protokoller ile Türkiye’nin bilimsel araştırma kapasitesinin, savunma teknolojilerindeki yerli ve milli üretim hedefiyle daha da güçlendirilmesi ve inovatif çözümlerin hayata geçirilmesi bekleniyor.