“Helal Gıda Analizlerinde” gıda ve gıda katkı maddelerinin kaynağının belirlenmesi İslami hassasiyetler açısından önem arz etmektedir. Ancak özellikle gıda katkı maddeleri üretilirken, katkı maddelerinin üretildiği hammaddeler çok sayıda kimyasal işlemden geçtiği için ilk halinden fiziksel, kimyasal ve moleküler olarak farklılık gösterebilmektedir. Bu sebeple kaynağından şüphe duyulan gıdaların analizlerinde gıda analiz laboratuvarları zorluk çekmekte ve kendilerini test edecekleri yeterlilik test materyallerine ihtiyaç duymaktadırlar.
Özellikle gıda sektöründe yaygın kullanım alanı olan “Jelatin” üretildiği kaynağının tespit edilmesi durumunda zorluk yaşanan katkı maddelerinin başında gelmektedir. Bu durum ise jelatin içeren gıdalar bakımından tüketicilerde kaygı oluşturmaktadır.
TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Gıda Enstitüsü ve TSE işbirliği ile İslam ülkelerinde ilk defa bir Ar-Ge faaliyeti ürünü olarak helal gıda analizleri için referans jelatin geliştirilmiştir. Jelatinde domuz DNA’sı varlığı tayini ile ilgili olarak SMIIC (The Standards and Metrology Institute for Islamic Countries) bünyesindeki ülkeler başta olmak üzere uluslararası bir yeterlilik testi (YT) açılmıştır.
TSE YT hizmeti konusunda TS EN ISO/IEC 17043 standardından Türkiye’nin ilk akredite olan kuruluşu olup jelatin çevrimi uluslararası standartlar çerçevesinde gerçekleştirilecektir. Uluslararası katılımlarda başvuru ve program dili İngilizce olacaktır.
https://www.tse.org.tr/tr/icerikdetay/2589/7591/jelatin-cevrimi.aspx web sayfasından ilgili yeterlilik test başvurusu yapılabilmektedir.